Ghibli verder met Marnie zonder Miyazaki

Ghibli

Ghibli

Als u niks van de titel begrijpt, geen probleem, wij verklaren het allemaal hieronder:

Tijdens de persvoorstelling van Hayao Miyazaki’s nieuwste film, The Wind Rises, op het jongste filmfestival van Venetië werd bekendgemaakt dat dit Miyazaki’s laatste film zou worden. Het nieuws werd destijds gegeven door Koji Hoshino, hoofd van productiehuis Ghibli, tevens mede opgericht door Miyazaki.

De regisseur stond vervolgens de pers te woord, verklarend dat hij Ghibli niet wilt neerhalen door zijn lange productieperiodes (zo heeft hij er 5 jaar over gedaan om The Wind Rises te maken). De regisseur reflecteerde dat hij nog “zo’n tien jaar te gaan had” in de business en dit op andere wijze wou spenderen.

Ghibli heeft een paar dagen geleden bekendgemaakt dat hun allereerste Miyazaki-loze productie volgende zomer zal verschijnen. When Marnie Was There, gebaseerd op het Britse kinderboek van Joan G. Robinson, zal geregisseerd worden door Hiromasa Yonebayashi. Yonebayashi regisseerde in 2010 al de succesvolle The Secret World of Arrietty.

Lumière

Marnie zal uiterst nauwkeurig bekeken worden door critici en cinefielen, aangezien Miyazaki tot nu toe steeds deel uitmaakte van oftewel het productieproces of het scenario van de Ghibli-films. Deze verplichte autonomie zal dan ook aantonen of het productiehuis de standaard welke Miyazaki in de industrie heeft opgelegd kan halen.

Hayao Miyazaki is vooral bekend voor zijn Oscar-winnende Spirited Away, dat wereldwijd 300 miljoen dollar heeft opgebracht. De 72-jarige man is sinds 1979 actief in de filmwereld – na een carrière in comics – maar werd in 1984 wereldwijd bekend voor Nausicaa of the Valley of the Wind. Deze film vormde het startpunt voor de anime boom in het Westen.

Voor zijn laatste film, The Wind Rises, werd Miyazaki een paar dagen geleden genomineerd voor een Golden Globe voor Beste Buitenlandse film. Een Oscar-nominatie zal bijgevolg geen verrassing zijn. Ghibli heeft ondertussen Isao Takahata’s nieuwste film The Story of Princess Kaguya uitgebracht in Japan. Dit was dan ook het laatste project waaraan Miyazaki heeft meegewerkt. De film stond onmiddellijk op de eerste plaats in de Japanse box office.

The Wind Rises wordt in België door Lumière gedistribueerd en staat momenteel voor februari 2014 aangekondigd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.