Gravity scoort

Warner Bros.

Warner Bros.

Wie zegt er dat vrouwelijke actrices geen films in de box office krijgen? De overweldigende winnaar dit weekend was Gravity, met Sandra Bullock en George Clooney. Het lost-in-space drama van regisseur Alfonso Cuarón haalde meer dan 55 miljoen dollar binnen, één van de grootste oktoberopeningen aller tijden. Dit terwijl Runner Runner amper 7,8 miljoen dollar opbracht.

Gravity is één van de films waar ik naar uit kijk dit jaar. De adembenemende trailer alleen al sprak me aan. De openingsscène is waarschijnlijk één van de engste dingen die je kunnen overkomen. Alhoewel, de kans dat ik naar de ruimte ga, is zo goed als nul. Ik hou van intense films met een no-way-out scenario dat de schoonheid, creativiteit en de vastberadenheid van de mens bejubelt. Deze film heeft het allemaal.

Warner

Dit succes zou een goed teken kunnen zijn voor vrouwen in Hollywood. Eerder dit jaar is aangetoond dat niet minder dan 30% van de sprekende rollen in films naar vrouwen gaan. Wat geeft dit? Studies tonen dat films gedragen door mannelijke acteurs het gewoonlijk wel goed doen. Alhoewel, door vrouwen aangedreven films zoals Bridesmaids en The Hunger Games ook een succes waren. Alleen wordt dat dat succes eerder als de uitzondering op de regel aanzien. En alleen daarom wordt zo’n film dikwijls verguisd door de filmindustrie.

Het succes van Gravity kan niet alleen op Sandra Bullock verhaald worden, ook George Clooney heeft zijn best gedaan. En Cuarón, die we reeds kenden van Children of Men en Pan’s Labyrinth. Niet te vergeten, de pre-relase marketing van Gravity heeft ook wel een duwtje gegeven.

Wat maakt Gravity tot zo’n succes? Het hart van de film is het personage van Sandra Bullock, Dr. Ryan Stone. Ondanks het ruimtegebeuren, gaat het verhaal over een moeder die rouwt om het verlies van haar kind. Bullock probeert ons niet te versieren. Er is geen romance, geen sex, alleen het menselijke verhaal van een vrouw wiens leven overhoop ligt, die letterlijk en figuurlijk ontsnapt naar een (de) ruimte. Maar die ook een gevecht moet leveren om levend terug op aarde te geraken.
Laten we hopen dat het succes van Gravity Hollywood helpt overtuigen dat vrouwen wel degelijk grote box-office-films kunnen neerzetten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.