Groothof brengt The Sky Above Us

j

Wild Bunch

Marinus Groothof (Sunset from a Rooftop) maakt dit jaar zijn speelfilmdebuut met het aangrijpende The Sky Above Us. In deze film proberen drie mensen te overleven zonder aan angst onderdoor te gaan tijdens de NAVO-bombardementen in 1999. Afgelopen maandag was het precies 15 jaar geleden dat die begonnen. De opnames van The Sky Above Us gebeurden in Belgrado in de zomer van 2013. Distributeur Wild Bunch brengt de film later dit jaar uit in de Nederlandse bioscopen.

Over de film:

Iedere dag opnieuw brengen Ana, Sloba en Bojan hun levens in gevaar, simpelweg door naar hun werk te gaan in of naast het nationale televisiestation in Belgrado. Het is een belangrijk doelwit voor de NAVO-bombardementen. Alle drie dwingen ze zichzelf met de angst om te gaan, omdat ze hun gewone levens willen vasthouden. Maar “gewoon” bestaat niet meer.

Ana (35) is een actrice die trouw wil zijn aan het theater waar ze zo van houdt, maar dat naast het tv-gebouw ligt. Hoewel ze diep vanbinnen niet meer durft, verplicht ze zichzelf steeds opnieuw te gaan. De hippe twintiger Bojan (23) stort zich nacht na nacht in het feestgedruis van seks, drugs en house om aan de werkelijkheid te ontsnappen. Uitzendtechnicus Sloba (46) heeft zijn vrouw en kind buiten de stad in veiligheid gebracht, maar is zelf achtergebleven om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat is zijn missie, en niets mag hem ervan afbrengen.
Elke nacht verandert Belgrado van een bruisende stad in een militair doelwit. Terwijl de bommen vallen uit de lucht boven hen, worstelen Ana, Bojan en Sloba met de vraag: wat moet ik doen om te overleven in een krankzinnige wereld?

Marinus Groothof over The Sky Above Us:

Een Servische vriendin vertelde me over haar ervaringen tijdens de NAVO-bombardementen. Het raakte me diep. Het was de eerste keer dat ik me verbonden voelde met iemand die zoiets had meegemaakt. Dit verhaal leidde tot mijn korte film Sunset from a Rooftop. Na het maken van Sunset from a Rooftop had ik niet het gevoel dat ik klaar was met het onderwerp. Wat me bleef fascineren, was hoe het mensen lukte om die tijd mentaal te overleven. The Sky Above Us onderzoekt hoe gewone mensen hun levens in stand houden, terwijl ze gevangen zitten in een gewelddadige en absurde situatie. Om te overleven, verwijderen ze zich van de werkelijkheid, en creëren ze hun eigen realiteit.

Marinus Groothof studeerde de richting camera/licht aan de Filmacademie. Twee jaar nadat hij afstudeerde, maakte hij zijn eerste korte film Maandag, met Dragan Bakema in de hoofdrol. Een half jaar later volgde November met een hoofdrol voor Eric Schneider. Begin 2008 kwam Morning to Noon uit, een korte film gedraaid in Servië. Deze film kreeg de tweede prijs in het Shocking Shorts Programme van NBC Universal. NBC kocht ook voor drie jaar de uitzendrechten van deze film. In 2009 maakte Groothof Sunset from a Rooftop, waarvoor hij een Gouden Kalf won voor beste korte film.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.