De onzichtbare liefde van Joaquin Phoenix

Warner Bros.

Warner Bros.

Begin volgend jaar komt de nieuwe langspeelfilm van Spike Jonze uit. Het is bijna vijf jaar geleden dat de kinderboek adaptatie Where the Wild Thing Are in de zalen te zien was en zoals bij elke nieuwe film, kiest Jonze een ander genre. In Her speelt Joaquin Phoenix Theodore Twombly, een eenzame en ietwat asociale man die zijn recente scheiding slecht verwerkt. Hij vind aanvankelijk soelaas en later liefde in de vorm van Samantha, een intelligente operating system dat hem dagelijks vergezelt en waar hij mee kan communiceren.

Het concept doet een beetje denken aan Ryan Gosling en zijn sekspop in Lars and the Real Girl, maar dan mét persoonlijkheid en zónder lichaam. De poster voor Her toont een enorme close-up van een besnorde Joaquin Phoenix, bij wie de fragiele indruk evenredig stijgt met hoe zichtbaar zijn litteken is.

Warner Bros.

Zijn onzichtbare tegenspeelster is Scarlett Johansson. Ze leent haar stem aan één van de vreemdste partners ooit in een romantische film. Door de relatie tussen man en smartphone over te laten aan dialoog en Phoenix’ solo-acteerprestaties, puurt Jonze de interactie net uit. De film focust uiteraard eenzijdig op het personage van Phoenix en hoe hij de relaties met de verschillende vrouwen ondergaat.

Warner Bros.

Net als mentor David Fincher is Spike tuk op technische trucjes in zijn films. Hij blijft graag zo dicht mogelijk betrokken bij elk onderdeel van de productie. Dit stelt hem in staat aanpassingen en onverwachte ideeën gedetailleerd op te volgen en zo zijn stempel te drukken op het geheel. Voor Her liet hij Johansson opsluiten in grote, houten dozen, teneinde het artificiële aspect van Samantha te stimuleren. Het futuristische LA. is opgebouwd uit green screen en de skyline van Shanghai, en cameraman Hoyte van Hoytema (Let the Right One In) zorgt voor de bevreemdende belichting die reeds in de poster tot uiting komt.

Lakai

Een interessant punt is het feit dat Johansson zich pas erg laat aan het team voegde. De empathische AI dankt haar naam aan actrice Samatha Morton (In America), die uitvoerig meehielp bij het vorm geven aan het romantisch duo en die Jonze’ eerste keuze was. Na lang sleutelen beslisten Morton en Jonze echter dat de chemie niet goed zat en kwamen ze terecht bij la Scarlett. Opmerkelijk genoeg zat Joaquin Phoenix in een vergelijkbare situatie tijdens de pre-productie van Adaptation. Gefrustreerd liet hij Jonze  toen weten niet klaar te zijn voor de Kaufman-personages en koos Jonze (al dan niet) wijselijk voor Nicolas Cage. Teneinde wat evenwicht te scheppen in de emotionele en mentale chaos dat Her was geworden, vroeg Jonze aan Steven Soderbergh om zich op het ruw materiaal toe te leggen. Het resultaat is dat Chris Cooper zichzelf volledig uit Her geknipt zag door de nauwkeurige hand van Soderbergh. Misschien vindt hij troost in de Her-sneakers die tegen de première als merchandise verkrijgbaar zullen zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.