Het berenlied van Tarantino

Jackie Brown

RCV Film Distribution

Enkele maanden geleden schonk Quentin Tarantino ons zijn langverwachte westernprent Django Unchained. Zoals gewoonlijk stond de bijhorende klankband vol met songs van heb ik je daar. Wie anders dan Tarantino haalt het in zijn zieke hoofd om Rocky Roberts, Ennio Morricone, Jim Croce, John Legend én The RZA samen op eenzelfde soundtrack te mieteren? De man staat er om bekend dat hij zijn immer voor opschudding zaaiende films begeleidt met opvallende en onverwachte nummerkeuzes (of hoorde u dat Stuck in the Middle with you-deuntje soms al van mijlenver aankomen?). Voor Tarantino is de achtergrondmuziek altijd een belangrijk onderdeel van de scène. Laatst verklaarde Hollywoods prominentste kinnebak dat hij voor zijn steevast excellente filmsoundtracks inspiratie put uit… een Disneyfilm.

[‘The Jungle Book’ was] the first movie I saw where the song [‘The Bear Necessities’] was a big, important part … I thought it was just fantastic.

The Jungle Books

Disney

Quentin was nog maar een vierjarige dreumes toen Walt Disneys The Jungle Book in 1967 in première ging. De film, en vooral de bijhorende soundtrack zou de kleine kin niet meer loslaten. Bovenal hield hij van Baloe’s The Bear Necessities. Officieel noemt dat nummer overigens The Bare Necessities. De berenverbastering valt echter te begrijpen. Niet voor niets werd het lied bij ons vertaald als Baloe’s Wat je van beren leren kan.

I had the whole album and knew the song and used to sing along to it. I remember my dad telling me: ‘Remember Quentin, when we go to the movie you can’t sing along to ‘The Bear Necessities’ because we’ll be in the cinema.

So, we got to it and as soon as the song came on, everybody else started singing along with it

Disney

Naarmate Tarantino ouder werd en zich met een ongeëvenaarde gretigheid kijkervaringen binnen elk mogelijk genre meester maakte, zou hij nooit Baloe’s berenlied vergeten. Later, toen hij de brui gaf aan zijn job in de videotheek en besloot zelf te gaan regisseren, zou het een blijvende impact hebben op de ontwikkeling van zijn eigen filmstijl. Een krachtig samenspel tussen het visuele en het muzikale aspect. Dat werd Tarantino’s handelsmerk, van Reservoir Dogs tot Django Unchained. En dat hebben we niet weinig te danken aan Baloe’s berenlied.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.