Honey, you got reeeal ugly: Wat is cult ?

Evil Dead

DEG

Nog tot 25 maart verwent het Offscreen Filmfestival in Brussel de liefhebbers van vreemde, griezelige en buitengewone films die buiten de mainstream vallen. In het programma is er ook een overvloed te vinden aan zogenaamde cult-horrorfilms. Hoewel iedereen zich bij deze term wel iets kan voorstellen is het moeilijk te beschrijven wat een horrorfilm nu juist tot een cultfilm kan maken.

Er zijn films die een cultstatus verwierven onder het motto ‘It’s so bad it’s good !’ maar dit gaat zeker niet op voor alle cultfilms. Sommige cult-horrorfilms zoals The Texas Chainsaw Massacre horen duidelijk niet in deze categorie thuis en hebben een grote stroom aanhangers. De definitie van een cultfilm is in feite een film die slechts bij een kleine groep mensen aanslaat, maar waarbij deze groep mensen wel zeer enthousiaste fans zijn. Omdat veel oudere cultfilms echter ondertussen door meer mensen gesmaakt worden en niet meer in de obscuriteit vertoeven, is er een andere manier nodig om de cultfilm te definiëren. Hoewel er bekende iconen en kenmerken zijn is het nog steeds moeilijk een volledige beschrijving te geven van wat een film nu juist cult maakt.

Wie meer wil weten over de betekenis, effecten en stijlkenmerken van de cult-horrorfilm kan daarom tijdens het Offscreen filmfestival op 23 maart om 14 uur naar de conferentie The Good, The Bad and The Ugly of Cult in Cinema Rits. Drie experten in de geschiedenis van de cultfilm gaan hier dieper in op de aantrekkingskracht van cultfilms, geïllustreerd door de meest waanzinnige filmfragmenten.Voor het volledige programma van de conferentie en de andere cultfilms die Offscreen toont kan je surfen naar : http://www.offscreen.be

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: ,

Comments are closed.