Hopkins wordt bierkoning

Columbia TriStar

Columbia TriStar

Een goede vier millenia geleden deed de mens een ontdekking die het leven op aarde enorm zou veraangenamen. Ik heb het natuurlijk over bier. Maar toegeven, het wiel werd ook rond die tijd uitgevonden. Het ene bier is echter het andere niet. Het Hollandse brouwsel Heineken, is bijvoorbeeld voor geen meter te drinken. Toch is een zekere Alfred “Freddy” Heineken er stinkend rijk mee geworden.

Dat was ook vier hardwerkende criminelen niet ontgaan. Zo kwam het dat de enigmatische Cor van Hout en zijn maats op 9 november 1983 de biermagnaat en diens chauffeur ontvoerde. Het losgeld was niet min, 35 miljoen ouderwetse guldens (zeg maar 16 miljoen euro) moest de vrijlating van Heineken kosten. Een groot deel van het geld is nooit opgedoken.

In their world, they couldn’t buy freedom but they could steal it.

Universal Pictures

Klinkt als voer voor een Hollywoodfilm zegt u? De ontvoering die Nederland wekenlang in de ban hield wordt heden verfilmd. Sir Anthony Hopkins, de Welsche acteur die tuinboontjes en chianti een geheel nieuwe invulling gaf in The Silence of the Lambs, zal de grote Heinekenbaas spelen.

Lumière

De regie is in handen van Daniel Alfredson. Een naam die bij de fans van Ikea ballen en de originele Millenium-trilogie allicht bekend in de oren zal klinken. De Zweed regisseerde immers de twee laatste delen van Stieg Larssons beroemde boekenreeks. Hoofdactrice Noomi Rapace brak na haar rol van punkhackster Lisbeth Salander grote potten in Hollywood met Prometheus. Of Alfredson met zijn eerste Amerikaanse project even hoge ogen gooit blijft nog even koffiedik kijken.

Love and friendships are tested to the limit in a fast paced edge of your seat thriller… a true story and Ultimate Heist Movie.

De film draagt de weinig aan de verbeelding over latende titel The Kidnapping of Freddy Heineken. Het scenario steunt grotendeels op het boek De ontvoering van Alfred Heineken van de Nederlandse onderzoeksjournalist Peter R. de Vries. Voor het schrijven van zijn boek had de Vries uitvoerige contacten met de bewuste ontvoerders. Toen uitlekte dat er een film in de steigers stond, zou een van hen, de beruchte Willem Holleeder, de journalist bedreigen met de eis zijn naam uit de film te laten schrappen.

Benelux Film Distributors

Anthony Hopkins is overigens niet de eerste die in de huid van de ontvoerde bierkoning kruipt. De al even legendarische Rutger Hauer ging hem in 2011 al voor in Maarten Treurniets De Heineken Ontvoering Thom Hoffman mocht dit jaar de grote bierbaas spelen in de vierdelige miniserie Freddy, Leven in de Brouwerij van Pim van Hoeve.

De verfilming is alvast gratis publiciteit voor de biermultinational. In 2012 hoestte de brouwerij nog 28 miljoen pond op om 007 (Daniel Craig) van het vieze goedje te laten lurken in SkyfallThe Kidnapping of Freddy Heineken wordt verwacht in de zomer van 2014. Het flauwe grapje over HOPkins en bier laat ik aan u over.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.