Horror geeft blockbusters het nakijken

New Line Cinema

Warner Bros.

Enkele weken terug verscheen The Purge vanuit het niets op de eerste plaats van de Amerikaanse box-office. Dat is een beetje zoals de Vlaamse Ultratop, maar dan voor films en in Amerika natuurlijk. Dat was best groot nieuws, want The Purge was een eenvoudig horrorvehikel. Gedraaid voor een schijntje, resulterend in dikke winst voor de studio. Dit weekend haalde The Conjuring een zelfde krachttoer uit. Dat films als The Purge & The Conjuring out of the blue de eerste positie van de box-office kapen is redelijk opvallend. Aan de kassa toont horror zich doorgaans nog steeds een nichegenre in de wereld van de pellicule.

Disney

Ondertussen spreidt zich een meurend geurtje uit het lijkenhuis. Het is de horror van geflopte zomerblockbusters. Juli was bijltjesmaand voor heel wat blockbusters. Het publiek lustte The Lone Ranger niet. 225 miljoen dollar budget vertaalde zich naar een schamele 29 miljoen dollar. Geen op automatische piloot acterende Johnny Depp in indianenplunje die daar iets aan veranderen kon.

Het met veel klapijzervertoon aangekondigde White House Down kostte 150 miljoen. Aan de kassa’s haalde de film een zielige 25 miljoen op. Channing Tatum zou naar verluidt al weer zijn dansschoenen van onder het stof gehaald hebben. Over het teleurstellende After Earth zal ik het niet eens hebben. M. Night Shyamalan heeft afgelopen jaren al genoeg derrie over zich gekregen.

Ook Guillermo del Toro’s langverwachte Pacific Rim is in het zelfde bedje ziek. Pacific Rim mag dan alom een strontfilm genoemd worden, bergen geld schijten doet het beestje voorlopig niet. Momenteel zet de grafdelver zijn spade in de aardkluiten voor R.I.P.D.. Onder de critici roept actiekomedie met Ryan Reynolds & Jeff Bridges unaniem een “what the fuck is this shit” gevoel op. De gemiddelde Amerikaanse bioscoopbezoeker lijkt hen daar in te volgen. Het kreng kostte 130 miljoen, en wist nog geen 5 miljoen bij elkaar te schrapen.

Warner Bros.

In deze context van tegenvallende recettes, valt het succes van The Conjuring des te meer op. James Wan had 20 miljoen dollar nodig om het kleinood te draaien. Na een weekend bracht het creepy eindresultaat al 41 miljoen dollar op. Jeff Goldstein, een van de the powers that be bij distributeur Warner Bros., begon volgens ooggetuigen spontaan te kwijlen toen hij het nieuws hoorde.

Het is overigens niet de eerste keer dat regisseur James Wan zo een goudhaantje uit zijn vingers schudt. Wan is de man achter de allereerste Saw. Ook zijn Insidious tikte lekker aan. Allemaal erg tof, maar dergelijke low-budget triomfen zetten de deur wagenwijd open voor de onvermijdelijke sequelmachine. Het succes van Saw opende de doos van Pandora voor een hoop vervolgen van alsmaar meer bedenkelijkere allooi. Insidious: Chapter 2 komt in oktober al in de zalen.

The Conjuring kan je vanaf 11 september gaan zien. Nieuwsgierige aagjes moeten het in tussentijd met onderstaande trailer rooien.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.