Is de naam Superman niet hip genoeg?

Man of Steel

Warner

Het is geen vliegtuig, geen vogel, en het wordt harder gehyped dan een gloednieuw Apple-gadget. Warner Bros heeft zich kosten noch moeite gespaard om de aankomende Man of Steel te promoten. Maar waarom heet deze reboot van de laatste zoon van Krypton eigenlijk niet gewoon Superman?

DC Comics

Goede vraag. The Man of Steel was de naam van een zesdelige comicreeks waarmee DC Comics en artiest John Byrne in 1986 de superheld een hedendaagse oorsprong wilden geven. Zo kreeg Superman een meer modern elan, wat ondermeer geïllustreerd werd door het feit dat aartsvijand Lex Luthor ditmaal een machtige zakenman was, in plaats van een getikte wetenschapper. In 1991 werd de naam opnieuw opgepikt voor een reguliere maandelijkse stripreeks, die liep tot 2003.

Dat de tandem Zack Snyder en Christopher Nolan voor hun reboot voor ‘Man of Steel’ kozen ten nadele van het bekendere ‘Superman’, is eigen aan de meer realistische filmadaptaties die met Batman Begins hun ingang vonden. Een gelijkaardige strategie paste Nolan ook al toe bij Batman. The Dark Knight en The Dark Knight Rises refereerden duidelijk naar de rauwe strips van Frank Miller, die niet toevallig ook in 1986 het levenslicht zagen.

De eighties waren prachtige jaren voor de comicfans. Alles mocht wat duisterder, want dat was de echte wereld ook geworden. Ook DC Comics grootste concurrent, Marvel, zou de trend volgen. Er viel weinig humor te rapen bij de nieuwe Daredevilstrips, die gemarineerd werden in een bad van waanzin en wraakzucht. Met de introductie van Venom in 1988, kreeg Spider-man een nieuwe aartsvijand, een bloeddorstige, schizofrene maniak zoals nog maar zelden gezien was. En wat te denken van Alan Moore’s dystopische Watchmen?

We always knew we would be using the Superman glyph or the shield as we call it. But ‘Man Of Steel’ was also supposed to represent our take, which was he’s a man, but he’s not made of flesh and blood, metaphorically he’s a man of steel. So that was sort of the whole thing wrapped up in a nutshell.

Warner Bros

De keuze voor de titel Man of Steel valt dan ook gemakkelijk te rechtvaardigen. Bovendien is de naam Superman aardig verbrand sinds Bryan Singers weinig succesvolle Superman Returns uit 2006. Ook nemen Snyder en Nolan zo duidelijk afstand van de klassieke Supermanfilms met Christopher Reeve. Na maanden doodgegooid te worden met allerhande posters, teasers en trailers liggen mijn verwachtingen dan ook hoger dan de Burj Khalifa in Dubai en de Tokyo Skytree samen. Mocht hij alsnog sucken, valt er hopelijk toch wat af te lachen met de gekweld voor zich uitkijkende Russel Crowe in zijn idiote Jor-El kloffie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.