J.J. Abrams slaat mea culpa

Disney

Disney

Je hebt mensen die J.J. Abrams een van de grootste genieën van de hedendaagse filmwereld vinden. Daarnaast heb je cynici die hem een over het paard getilde oetlul vinden. Deze angry young man hier bijvoorbeeld.

Super 8

Universal Pictures Benelux

In mijn ogen is Abrams een one-trick pony. Daar is op zich niets mis mee. M. Night Shyamalan was drie films lang een meer dan verdienstelijke one-trick pony. Guy Ritchie hield het twee films vol. En het doet pijn om te zeggen, maar Tim Burton is vandaag ook tot een deerniswekkende one-trick pony verveld.

Critici zijn verdeeld over dit soort regisseurs en hun trucjes. Wat bij de ene een herkenbare handtekening heet, is voor een andere recensent dan weer een opgewarmd kliekje waar zelfs de honden geen brood van lusten. Een briljante touch wordt al snel een zielige gimmick.

Bij meneer Abrams luistert die gimmick, naast zijn mysterieus vaag gedoe waar doorgaans niet al te veel touwtjes aan vast te knopen vallen, naar de naam lensflare. Mensen die daarvoor gestudeerd hebben spreken over een fotografisch effect dat bereikt wordt door lichtspots richting de camera te richten. Zelf noem ik het een vervelende lichtvlek.

Star Trek

Paramount Home Entertainment

Bij Abrams neigt het effect zelfs naar een ernstige vorm van dwangneurose. De regisseur laat geen gelegenheid gemoeid om met zaklampen en spiegeltjes als een zwakzinnige voor de cameralens te zwaaien.

Naar eigen zeggen zat er in de aanvankelijke cut van Star Trek: Into Darkness zo’n shitload aan lensflares, dat Abrams de mannen van Industrial Light & Magic (de special effects boerderij van George Lucas) moest bellen om de boel op te poetsen.

I know I get a lot of grief for that. But I’ll tell you, there are times when I’m working on a shot, I think, ‘Oh this would be really cool… with a lens flare.’ But I know it’s too much, and I apologize. I’m so aware of it now.

Star Trek -Abrams

Paramount Home Entertainment

Recent excuseerde de man zich openlijk voor zijn lensflareverslaving. Oprechte spijtbetuiging, of probeert de regisseur zo de nakende weerbots van de one-trick pony vloek te vlug af te zijn? Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Momenteel is de lichtjunkie bezig met Star Wars: Episode VII. Laten we hopen dat zijn mea culpa oprecht is. Er zal wel al genoeg te flikkeren vallen met al die zwiepende lichtzwaarden en flitsende laserpistolen.

In onderstaande filmpje kan je zien hoe bont Abrams het durft te maken. Een fan compileerde alle lens flares uit ’s mans eerste Star Trek in een filmpje. Leuk als telspelletje met de hele familie op een regenachtige zondag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.