Jurassic Park 4: terug naar Isla Nublar?

Universal Pictures

Universal Pictures

Juni 2002 vertelde Steven Spielberg aan het, inmiddels ten grave gedragen, sci-fi magazine Starlog dat hij op een vierde Jurassic Parkfilm broedde. Maar tussen droom en werkelijkheid staan doorgaans wetten en praktische bezwaren in de weg. Daarom duurde het een decennium alvorens er iets concreets uit de pijplijn kwam. Maar januari 2013 was het eindelijk zo ver. Jurassic Park 4 kreeg 13 juni 2014 als officiële releasedatum. Ondertussen is de release al weer op de lange baan geschoven naar “ergens in 2015”.

Universal Pictures

Maar geen nood. Ome Supercalifragilistic schuwt de onderzoeksjournalistiek niet. Dus gingen we op zoek naar plotinformatie in de etterende onderbuik van Hollywood. Geen sinecure. Studio Universal Pictures hield de lippen stijf op elkaar geklemd. Auteur Michael Crichton, op wiens boeken de eerste twee delen gebaseerd zijn, ligt al sinds 2002 onder de zoden. Maar toen stuitten we op een loslippige Sam Neill (de acteur die gestalte gaf aan Dr. Alan Grant in deel 1 & 3). Die lalde dat het vierde deel een heuse reboot zou zijn. God beware ons.

I’m told it’s a big reboot, a total re-jig

In een donkere steeg sprak producer Frank Marshall ons met ijskoude stem aan. De  regisseur van het geweldige Arachnophobia liet er geen twijfel over bestaan dat Neill ijlde. Met een stevige klap tegen onze kanis maakte de producer duidelijk dat we zeker niet mochten schrijven dat het een remake of reboot zou worden. Dus zochten we naarstig verder naar informatie.

Universal Pictures

Een derde bron stelde dat acteur Sam Neill maar gedeeltelijk uit zijn nek kletste. Jurassic Park 4 zou ons terugbrengen naar Isla Nublar, het eiland van het oorspronkelijke attractiepark, waar het allemaal in 1993 begon. The Lost World en Jurassic Park 3  hadden als setting immers Isla Sorna (Site B), het eiland waar John Hammonds (Richard Attenborough) wetenschappers de dino’s uit de mouw van hun labojassen schudden alvorens ze op Isla Nublar te plaatsen

Jaren na de rampzalige gebeurtenissen uit de eerste film, is daar een succesvol dino-themapark uit het puin gerezen. Jaarlijks geven een goede 10 miljoen bezoekers hun ogen de kost aan de prehistorische reptielen. Zelfs de velociraptors huppelen er zo tam als communielammetjes rond. Tot er op een dag iets grondig misloopt… Zou het de introductie van de Speedy Pass zijn?

Either way… you probably won’t get off this island alive.

Universal Pictures

Deze premisse introduceert alvast een element dat de vorige drie films niet had: grootschalige mensenmassa’s. Waar we in de vorige delen steeds maar een handjevol gillend wegrennende T-rex hapjes zagen, kunnen de makers nu duizendenden bezoekers op stang jagen. Ook zou er sprake zijn van een Isla Nublar Lagoon, waar gigantische aquatische dinosaurussen de Free Willy uithangen (de dinonerd in mij gokt op een Plesiosaurus en een Liopleurodon).

Mmmmm. Een drukbezocht pretpark met een onderwatercomplex, waar narigheid, gedoe en ellende van komt. Hebben onze bronnen ons niet gewoon een mash-up  van Jurassic Park en Jaws 3-D  op de mouw gespeld? Het klinkt alvast aannemelijker dan de plot die anno 2004 op tafel lag.  Die sprak nog van een groep geschubde soldaten die het resultaat waren van een genetische kruising tussen mens en dinosaurus. Juist ja.

Bovenstaande synopsis wacht nog op een officiële bevestiging. Ook de casting blijft een groot vraagteken. Maar zodra de regisseur Colin Treverrow een eerste scheet van ruchtbaarheid heeft gelaten, leest u het meteen hier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.