De man die Kung Fu importeerde

Trans National film

Trans National film

Na een goed gevuld leven in het teken van film en entertainment stierf producent Larry Joachim op 88-jarige leeftijd. Ook al klinkt de naam zelfs bij filmliefhebbers niet bekend, had een groot deel van het huidig filmlandschap er anders kunnen uitzien zonder zijn enthousiasme voor films over Oosterse gevechtskunst.

Trans National

Met zijn verschillende productie en distributiemaatschappijen introduceerde hij zowel Bruce Lee, Jim Kelly, Sonny Chiba als Jackie Chan aan het Westerse filmpubliek. In een periode waarin studio’s winst boekten met exploitation-genres, mikte Joachim op een welbepaalde niche. Dit trok hij door in de jaren 80.

In 1984 bracht hij de mockumentary Cannibal Holocaust uit op VHS, tot afgrijzen van de voorvechters der goede smaak. Parallel met MTV stichtte hij Video One, een muziekprogramma waarin muziekclips van onder andere Madonna, Michael Jackson en Prince aan bod kwamen.

Misschien was Joachim een personage uit een Hollywood dat nu niet meer bestaat, maar het was wel gepassioneerde ondernemer. Een drijvende kracht in de business die ongemerkt zijn stempel drukte op de populaire cultuur van toen en nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.