Laurence en Fred

ABC Distribution

Wat maakt een vrouw tot een vrouw en een man tot een man? Biologisch is dat makkelijk te bepalen maar socio-cultureel liggen de kaarten moeilijker. Dan vervallen we al snel in clichés. Waarom mogen vrouwen en niet mannen make-up en hoge hakken dragen? Waarom hoort blauw bij jongens en roos bij meisjes? Een scène uit Tillsammans (2000) komt me hierbij steeds voor ogen. Daarin verplicht een feministische moeder haar dochter en zoon om hun roze en blauwe kussen tegen hun wil om te wisselen. In die zin kan een man zich meer vrouw voelen en omgekeerd. Tot op het niveau dat het moeilijk wordt de persoon nog onder te verdelen in één van beide hokjes. Tenslotte wat met een man die zich volledig vrouw voelt? Kan je geboren worden in het verkeerde lichaam?

Vorig jaar was er het majestueuze Tomboy (2011) van Céline Sciamma over een tienermeisje dat zich eerder een jongen voelt. Dit jaar is er Laurence Anyways van het Canadese wonderkind Xavier Dolan (J’ai tué ma mère (2009), Les amours imaginaires (2010). In Laurence Anyways focust hij op een man in een heteroseksuele relatie die zich vrouw voelt. De man, Laurence, ondergaat de uiterlijke transformatie in overeenstemming met zijn vriendin Fred. Dit brengt de nodige complicaties met zich mee.

Xavier Dolan kaartte in zijn vorige films reeds heikele thema’s binnen de liefde aan: de relatie tussen moeder en homoseksuele zoon, driehoeksverhouding… Hij deed dit steeds met flair en nooit zonder humor. Ongetwijfeld biedt hij ons hier opnieuw een bredere kijk op onderlinge relaties die buiten de norm vallen.

Laurence Anyways speelt vanaf 19 juli in de bioscoop.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.