Mary, Queen of Scots, inspireert filmmakers

Mary Queen of Scots

Pathé

Het Britse koningshuis blijft tot de verbeelding spreken. Er staan momenteel niet minder dan drie filmprojecten rond Mary Stuart op stapel.

Mary Stuart wordt vaak verward met “Bloody Mary”, dochter van Hendrik VIII en Catharina van Aragon. De Mary waar het hier om gaat was koningin van Schotland van 1542 tot 1567. Ze werd gedwongen afstand te doen van de troon ten gunste van haar zoon en vluchtte naar Engeland. Maar als achterkleindochter van Hendrik VII vormde zij een bedreiging voor Elizabeth I. Na achttien jaar opsluiting in een afgelegen kasteel werd zij in 1587 onthoofd. Mary, Queen of Scots, huwde drie maal, en was de moeder van koning Jacobus I. Ze blijft een enigmatisch en controversieel figuur tot op de dag van vandaag. Zo werd zij ervan verdacht medeplichtig te zijn aan de moord op haar tweede echtgenoot.

De eerste film die de bioscopen zal halen is van Zwitserse makelij.  Regisseur Thomas Imbach baseerde zich op de biografie van Stefan Zweig, en ziet in Mary een moderne vrouw, passioneel en fragiel. Model/actrice Camilla Rutherford tekende voor de hoofdrol.

Eric Fellner en Tim Bevan van Working Title Films (Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Bridget Jones’s Diary, Elizabeth, Fargo) hebben zich ook laten inspireren door het tragische levensverhaal van Mary Stuart. Zij hebben de Deense regisseur Susanne Bier en de Ierse actrice Saoirse Ronan (Atonement) aangetrokken.

Er is ook sprake van een tweede Britse film, waarover nog geen details bekend zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.