Meryl Streep, feministe van dienst

Lumière

Meryl Streep speelt Emmeline Pankhurst in haar volgende film. Pankhurst was de leider van de negentiende-eeuwse suffragetten, de Britse feministische beweging die opkwam voor het vrouwenstemrecht. Carey Mulligan speelt een  activiste aan de zijde van Streep. Ook Helena Bonham Carter, Romola Garai, Anne-Marie Duff en Samuel West zijn van de partij. De prent – met de weinig originele naam Suffragette – wordt geregisseerd door Sarah Gavron (Brick Lane) en is gebaseerd op het script van Abi Morgan. Morgan verzorgde eerder het script van The Iron Lady.

De rol is Streep op het lijf geschreven. De 64-jarige actrice neemt namelijk geen blad voor de mond over haar feminisme. Vorige maand nog veroorzaakte ze heel wat ophef door Walt Disney een vrouwenhater te noemen. In 2009 gaf ze toe dat ze een feministische inslag probeert te introduceren in elk personage dat ze speelt. Zelfs al is het niet zo voor de hand liggend, zoals bij haar vertolking als Margaret Tatcher in The Iron Lady, bijvoorbeeld.

‘Margaret Tatcher was a feminist, whether she likes it or not.’

Dat Tatcher een feministe was, wordt – met reden – door velen omstreden. Misschien dat Streep ietsje te enthousiast haar feministische agenda wou doorvoeren, ten koste van de historische waarde van de film. Alleszins mag Streep zich wél laten gaan in haar vertolking als Pankhurst. De productie begint op 24 februari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.