Misdaad loont op het 39e Filmfestival Gent

Filmfestival Gent

Filmfestival Gent

Voor de 39e editie van het Filmfestival Gent (9 tot 20 oktober 2012) wordt het festival ten dele afgebakend als een crime scène: het thema misdaad is de rode draad door het programma. Voor alle duidelijkheid: Filmfestival Gent wordt geen festival van de misdaadfilm, wel komt het genre aan bod in zo veel mogelijk onderdelen van het programma. Bekijk crime scène als een eenmalig parcours naast onze vaste parcours: het jongerenparcours ExploreZone, het Plus Parcours op maat van 55-plussers en het parcours holebifilm.

‘Misdaad in de breedste betekenis van het woord biedt niet alleen een inkijk in de menselijke ziel maar is ook een van de rijkste inspiratiebronnen van cineasten van alle tijden’, licht artistiek directeur Patrick Duynslaegher toe. ‘Het is een bonte verzameling van allerlei genres en subgenres (politiefilm, gangstersaga, film noir, rechtbankdrama, gevangenisfilm, psycho-thriller, spionageprent, politieke thriller, etc.). Criminaliteit duikt ook op in de meest diverse cinema: van zuivere genre-oefeningen tot radicale auteurscinema. En door de jaren heen blijft het filmmakers en publiek eindeloos fascineren.’

Cinemien

Het is nog te vroeg om nu al een lijst van geprogrammeerde films te onthullen, maar één titel sluit alvast aan bij het leidmotief van deze 39e festivaleditie: Cesare Deve Morire van Paolo en Vittorio Taviani, eerder dit jaar de winnaar van de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. De legendarische Italiaanse veteranen tonen de voorbereiding en de uiteindelijke opvoering van het Shakespeare stuk Julius Caesar door de gedetineerden van de zwaar bewaakte Rebibbia gevangenis in Rome. Via de opvoering van het stuk komen natuurlijk de opgekropte gevoelens en frustraties van de gevangenen boven water.

De regisserende broers hebben meesterwerken uit de Italiaanse cinema op hun naam als Allonsanfan (1974), Padre Padrone (1977), La Notte di San Lorenzo (1982) en Kaos (1984). Het festival is dan ook zeer vereerd en verheugd dat Paolo en Vittorio Taviani hebben toegezegd om hun nieuwste film op het festival te komen voorstellen.

Het festivalteam biedt aan het publiek een ijzersterk competitieluik. Hoe ijzersterk, daar zal een internationale jury over oordelen. Zonder nu al te weten of er ook misdaad georiënteerde films in deze sectie zullen belanden, hebben we ons toch al verzekerd van een echte kenner onder de juryleden. Het eerste lid van de jury is de befaamde Vlaamse misdaadauteur Bavo Dhooge. Met thrillers als Sioux Blues, Stiletto Libretto en Sunset Bay groeide hij uit tot een van de meest gelezen en bejubelde van de Vlaamse misdaadauteurs. ‘Swingend proza en internationale klasse’, zo luidde het verdict van expert Fred Braeckman. Bavo is alvast vertrouwd met het Filmfestival Gent: zijn kortfilm Warmwatervissen werd er vertoond en in een van zijn verhalen is het festival zelfs het toneel van een moord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.