Miyazaki houdt er mee op

Studio Ghibli

Studio Ghibli

Een grote uit de animatiewereld gaat met pensioen. Op het filmfestival van Venetië meldde de voorzitter van Studio Ghibli dat senior-animator en mede-stichter Miyazaki Hayao het voorlopig voor gezien houdt. The Wind Rises is dus het laatste wapenfeit van de man die via animatie al meer dan vier decennia het hart van groot en klein beroert.

Studio Ghibli

Het is vooral na het opzetten van Studio Ghibli, samen met de getalenteerde animator Takahata Isao, dat zijn even betoverende als indrukwekkende animatiefilms doorbraken. Veel uitleg over Miyazaki’s beslissing of over de toekomst van de studio kregen we niet. Met Takahata is de creatieve kracht nog even veilig, maar of de volgende generatie even subtiel en origineel zal blijven is nog niet zeker. Tales from Earthsea en From Up on Poppy Hill van zijn zoon Gorô waren in elk geval allesbehalve een schot in de roos.

Wie van animatie houdt en Miyazaki en zijn werk niet kent, kan daar best dringend iets aan doen. Zijn sterk humanistisch geïnspireerde sprookjes waarin alles mag en niks zwart-wit is, spreken tot de verbeelding. Hij deinst er niet voor terug om zich door zowel geschiedenis, folklore als het dagelijks leven te laten inspireren om epische, dan weer simpele verhalen te vertellen. Vooral Spirited Away en Howl’s Moving Castle zijn populair gebleven in Europa, maar wie voor vintage Miyazaki wil gaan, raden we het wat oudere My Neighbour Totoro of het grootse Nausicaä aan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.