Monty Python: feniks uit de as of dode papegaai?

www.rollingstone.com

www.rollingstone.com

“Monty Python is set to be a flying circus all over again”. Het was al te lezen op de twitterpagina’s van John Cleese, Eric Idle en op ongeveer elke nieuwssite ter wereld: het legendarische comedygezelschap Monty Python komt officieel terug samen. Eén van de meeste geanticipeerde reünies ooit, maar of ze het ook echt waar kunnen maken na 20 jaar? Het valt nog te bezien.

Wie geen idee heeft waarom de reünie goed nieuws is, kent Monty Python duidelijk niet zo goed. Geen probleem, we frissen dat geheugen even op. Van de zes leden van het gezelschap zijn er nog vijf in leven: John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Graham Chapman was de zesde Python, maar is in 1989 overleden. Tussen 1969 en 1974 maakte Monty Python legendarische comedy met het sketchprogramma Monty Python’s Flying Circus. Het was gedurfd, absurd en zo vernieuwend dat het generaties lang een grote inspiratiebron was voor velen. Daarna volgden er enkele even legendarische films zoals Monty Python and the Holy Grail, Monty Python’s Life of Brian en nog enkele andere projecten. De groep viel wat uit elkaar na het overlijden van Graham Chapman, maar maakt nu dus een comeback.

Wat er uit deze reünie zal voorkomen valt nog te bezien. Het staat wel al vast dat ze volgende zomer in de Londense O2 Arena een eenmalige show zullen opvoeren met hun klassieke sketches en wat nieuw werk. Wat er daarna op het programma staat weet nog niemand. Ook de Pythons zelf niet. Eric Idle leek er op de persconferentie nuchter over:

Well, at first it will be this one and only thing. It depends on how long people like Terry and Michael will live, really. We just thought that it’d be fun to try and do one and see if we’re still funny.

BBC

Maar hebben ze het nog wel in zich? Kunnen ze het hun materiaal opfrissen en op een vernieuwende manier de vertrouwde sketches opvoeren of wordt het pijnlijk duidelijk dat sommige klassiekers best met rust gelaten worden? John Cleese heeft in ieder geval al beloofd dat er geen ‘silly walks’ meer zullen zijn omdat hij met een kunstheup zit, maar dode papegaaien zullen wel aanwezig zijn, naar het schijnt. Als dat de teneur van de show is, wordt het vanzelf wel duidelijk dat stoppen op je hoogtepunt vaak de beste keuze is.

Hoewel een volledige theatertour met hun beste sketches een nostalgische trip lijkt, zou een nieuwe televisiereeks misschien wat teveel van het goede zijn. Wat Monty Python’s Flying Circus in de jaren 70 deed, was nog nooit gedaan. Alle comedyclichés werden overboord gegooid. Sketches werden onderbroken omdat de acteurs ze te absurd vonden of bleven eindeloos duren zonder ergens naartoe te gaan. Geen patroon, geen genre. Alleen anarchistische, intellectuele comedy. Het lijkt haast onmogelijk dat succes over te doen zonder in een afgezwakte herhaling te vallen. Een nieuwe reeks zou eerder aanvoelen als een aflevering van Benidorm Bastards dan als een nieuwe Monty Python.

ITV Studios

Natuurlijk ligt het er ook wel dik op dat het misschien vooral om geld draait. Het is alvast geen geheim dat John Cleese wat financiële miserie heeft na de scheiding van zijn derde vrouw. Zijn solotour heette dan ook treffend The Alimony Tour. Ook bij de rest zal het geld wel een rol spelen. Al zijn de Pythons zich ook daar van bewust. Michael Palin grapte al tegen de pers dat de hypotheek op het huis van Terry Jones moet afbetaald worden.
Maar het kan wel, een comeback maken uit pure goesting. Kijk naar Urbanus, die na jaren strips tekenen ook terug is beginnen optreden. Leonard Cohen ging uit financiële noodzaak ook weer optreden maar werd wel één van de beste live-acts van de laatste jaren. En de cultstatus van Monty Python is zo hoog, dat heel veel mensen de nostalgische sketches meteen zullen omarmen. Je kan er sceptisch tegenover staan, en dat is niet helemaal onterecht, maar als je de beelden van die persconferentie ziet is het meteen duidelijk dat er ook iets heel goeds van kan komen. De sfeer, de amusante chaos en gewoon het feit dat de Pythons aan dezelfde tafel zitten om dit aan te kondigen. Als we de verveelde blik van (regisseur) Terry Gilliam negeren, ziet het er allemaal heel leuk uit. En de mogelijkheid om live The Lumberjack song te horen of de ‘Wewease Wodewick’-sketch te zien, veel mensen zouden daar wel wat geld voor willen neertellen. Ook al zijn de Pythons allemaal rond de 70 intussen. Het is nog vroeg om al te beginnen speculeren. Eerst eens zien of de oude rotten de O2 arena plat kunnen spelen of zelf onderuit zullen gaan en wat O2 toegediend moeten krijgen. Zoals ze het ons zelf geleerd hebben in Monty Python’s Life of Brian: Always look on the bright side of life.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.