Mortal Kombat krijgt tweede leven

Warner Home Video

Warner Home Video

Begin jaren ’90. Het leven is simpel. Kinderen spelen nog met walkie-talkies & Mortal Kombat. Zoals het hoort. Ergens in een andere wereld zijn er de Zes Rijken, knutselwerkjes van de Oude Goden. Voorts is er een eeuwenoude Shaolin tornooi, waar de beste vechtersbazen elkaar jaarlijks in de arena treffen. Op een dag rammelt de boosaardige tovenaar Shang Tsung aan de poorten. In zijn kielzog: Goro, een woeste krijger met vier armen. Als daar geen heibel en gedonder van komt.

Warner Home Video

FIGHT!

Het 2-D videovechtspel Mortal Kombat (°1992) troonde zich algauw tot een van de sterkhouders van de 16-bit generatie. Hele legers gamers groeiden op met Liu Kahn, Johnny Cage, Sub-Zero, Scorpion, Raiden, Sonya Blade, Kano & Reptile. Toen grote concurrent Capcoms Street Fighter in 1994 een filmadaptatie kreeg met Street Fighter, kon Midway Games niet achter blijven natuurlijk.

Broekje Paul W.S. Anderson kreeg de regiestoel aangeboden. Die zat best nog comfortabel. Want in tegenstelling tot wat een hedendaagse kijker zou denken, was de film in 1995 verre van een flop. En de soundtrack staat vandaag nog steeds overeind als een Shaolintempel. Bovendien, hoe geniaal was het wel niet om Christopher Lambert als Lord Raiden te casten?

Flawless Victory!

Het financieel succes leverde Andersons bona fide gehalte alvast geen windeieren op in Hollywood. Een wapenfeit waar de regisseur al snel misbruik van zou maken. Je geeft ze een vinger, en ze pakken meteen je hele arm. Na het best aardige Mortal Kombat zouden hopen strontfilms volgen. Dampende drol op de taart was AVP: Alien vs. Predator.

En Mortal Kombat? De film kreeg in 1997 opvolging met Mortal Kombat: Annihilation. Een infantiele sequel — de verantwoordelijke dader, John R. Leonetti, zou later ook het overbodige The Butterfly Effect 2 maken — die het publiek perplex achter liet existentiële levensvragen als ‘what the fuck was dat?’

Universal Pictures Benelux

De plannen voor een derde film (Mortal Kombat: Devastation) werden wijselijk in allerijl in de industriële vriezer gestampt. Ook een tv-serie, Mortal Kombat: Conquest was geen lang leven beschoren.

Finish Him!

‘Game over’ zou je denken. Maar dat was buiten Kevin Tancharoen (die je heel misschien kent als de regisseur van de Fameremake uit 2009) en zijn Mortal Kombat:Rebirth gerekend. De eigenhandig gefinancierde ‘fanmade’ kortfilm uit 2010 kon op heel wat bijval reken. Mortal Kombat-bedenker Ed Boon noemde zich alvast fan. Enkele broodheren bij Warner Bros. gaven Tancharoen prompt groen licht om een hele serie uit te dokteren.

Door de crisis moest Tancharoen het weliswaar met een webserie op Machinima stellen, i.p.v. the real thing, maar ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’, zei mijn grootmoedertje zaliger altijd. Het eerste seizoen van Mortal Kombat: Legacy betekende in elk geval een waardig eerherstel. Dit najaar kreeg de serie een al even gesmaakt vervolg met Mortal Kombat: Legacy II.

MK: Legacy

Warner Bros. Digital Distribution

Some will fight to destroy our world…
Others will rise to protect it…
Prepare for Kombat!

Een webserie is plezant, maar een film nog veel plezanter natuurlijker. En die krijgt nu langzaam vorm. Geprikkeld door wat Tancharoen met beperkte middelen tevoorschijn toverde in zijn fanfilm en webseries, besloot Warner Bros. dat er wel nog eens een film van mag komen.

Momenteel ligt er een budget van 50 miljoen dollar klaar. Dat lijkt wat magertjes in vergelijking met de prijskaartjes van hedendaagse blockbusters. Maar misschien geeft dat Tancharoen wel net de bewegingsruimte om de donkere toer op te gaan, zonder de strop van een kindervriendelijke rating. ‘Een film met een edgy kantje’, zoals de gelauwerde schoonspringer Sean Dhondt zou zeggen.

Afwachten geblazen. Het project staat nog in zijn kinderschoenen. Regisseur Tancharoen gaf wel al te kennen dat de film los van de serie zal staan.

MK: Legacy

Warner Bros. Digital Distribution

I think everyone’s intention is to start fresh because we want Legacy to live on its own possibly for multiple seasons, and when it comes to Mortal Kombat, it’s been around for 20+ years. We’re going to take the mythology and add another layer on it so it can live on for another 20 years, or more! I think this is a unique opportunity to set that ground work.

Straffe taal. In tussentijd serveren we jullie alvast de trailer voor Mortal Kombat: Legacy II.  Alle episodes van Legacy II zijn ook gratis te herbekijken op het YouTube-kanaal van Machinima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.