Nominaties WSA 2012 bekend

Moonrise Kingdom

Focus Features

De World Soundtrack Academy maakt de nominaties bekend in de drie belangrijkste categorieën voor de 12e editie van de World Soundtrack Awards & concert, het slotevenement van het 39e Filmfestival Gent. Die categorieën zijn ‘Film Composer of the Year’, ‘Best Original Score of the Year’ en ‘Best Original Song Written Directly for a Film’. De prijzen worden uitgereikt op zaterdag 20 oktober in Kuipke Gent.

De WSA’s is iets waar ik persoonlijk elk jaar naar uitkijkt. Maar in alle eerlijkheid, de nominaties vallen nogal tegen. Wie het lijstje bekijkt zal misschien ook opmerken dat de nominaties zowat dezelfde zijn als vorig jaar. Is de tijd blijven stilstaan? Zijn er dan geen opwindende(re) soundtracks geschreven door andere componisten? Absoluut wel. Christopher Beck bijvoorbeeld voor The Rum Diary. Thomas Newman liet wat anders horen in The Iron Lady en The Best Exotic Marigold Hotel. Ook James Newton Howard vind ik niet terug in de nominaties, ondanks zijn werk voor Snow White And The Huntsman en The Hunger Games. Een nominatie voor Steve Jablonsky met zijn muziek voor Battleship zou te hoog gegrepen zijn, maar het zou toch eens iets anders zijn dan Desplat die (waarschijnlijk) weer eens met de meeste prijzen naar huis gaat.

DE NOMINATIES

Film Composer of the Year
Award can be presented in respect of one film or in respect of a body of work in the year

Best Original Film Score of the Year

  • Drive by Cliff Martinez
  • Hugo by Howard Shore
  • The Adventures of Tintin by John Williams
  • The Ides Of March by Alexandre Desplat
  • Tinker Tailor Soldier Spy by Alberto Iglesias

Best Original Song written directly for a Film

Lay Your Head Down
from: Albert Nobbs
music by Brian Byrne
lyrics by Glenn Close
performed by Sinead O’Connor

Breath Of Life
from Snow White And The Huntsman
music & lyrics by Florence Welch & Isabella Summers
performed by Florence + the Machine

The Living Proof
from The Help
music & lyrics by Thomas Newman, Mary J. Blige, Harvey Mason Jr. & Damon Thomas
performed by Mary J. Blige

Man Or Muppet
from The Muppets
music & Lyrics by Bret McKenzie
performed by Jason Segel and Walter

Masterpiece
from W.E.
music & lyrics by Madonna, Julie Frost & Jimmy Harry
performed by Madonna

Universal

James Newton Howard, componist van onder meer Snow White and the Huntsman, The Hunger Games, The Dark Knight, King Kong en The Sixth Sense wordt op zaterdag 20 oktober 2012 de ster van de 12e World Soundtrack Awards & Concert in het Gentse Kuipke. Howard is een van de meest veelzijdige en gerespecteerde filmmuziekcomponisten van de voorbije drie decennia. Zijn indrukwekkende oeuvre wordt live uitgevoerd door het Brussels Philharmonic dat bij de jongste Oscaruitreiking mocht delen in de prijs voor ‘Beste Originele Score’ voor Ludovic Bource’s soundtrack van The Artist. Dirk Brossé dirigeert en bekende filmfragmenten begeleiden zoals altijd de symfonische muziek op het grote scherm.

Naast eregast James Newton Howard, komt ook wereldberoemd Italiaans componist, Pino Donaggio, dit jaar naar Gent voor de 12e World Soundtrack Awards & concert. Donaggio werd vooral bekend met zijn scores voor Brian De Palma. Hij krijgt die avond een Lifetime Achievement Award voor zijn uitzonderlijke carrière in de filmmuziek.

Elk jaar worden in Gent de World Soundtrack Awards (WSA) uitgereikt door de World Soundtrack Academy. De Academy telt inmiddels zowat 300 componisten en vertegenwoordigers uit de filmmuziekwereld. Bedoeling van de Academy is filmmuziek te promoten. Met stijgend succes, want filmmuziek krijgt steeds meer (internationale) aandacht en waardering.

Eind augustus duidt de Academy Board de 5 genomineerden aan voor de ‘Discovery of the Year 2012’.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.