Offline valt in de prijzen

offline

Lumiere

Op het 32ste Internationaal Filmfestival van Amiens zijn de prijzen uitgereikt. De Vlaamse film Offline, die momenteel in België in de zalen te zien is, kwam als grote winnaar uit de bus. Het debuut van Gentenaar Peter Monsaert sleepte niet alleen de Grand Prix voor Beste Film, de zogenaamde “Gouden Eenhoorn”, in de wacht, maar ging ook aan de haal met de prijzen voor Beste Actrice (Anemone Valcke) en Beste Acteur (Wim Willaert). De film werd tot slot ook nog onderscheiden met de Signis Prijs, toegekend door de Internationale Katholieke Organisatie voor Communicatie.

Monsaert en zijn acteurs, zichtbaar ontroerd en dankbaar, waren aanwezig bij de uitreiking. Voor de jonge regisseur betekent deze erkenning “een droom die uitkomt”.

Offline maakte eerder deze week een fel gesmaakte passage in Amiens, met bijzonder warme en enthousiaste reacties van het trouwe publiek. Ook de jury blijkt nu dus bijzonder onder de indruk en verkoos  Offline uit een internationale competitie van negen langspeelfilms. Aan de Grand Prix voor Beste Film hangt een distributiepremie vast die perspectieven kan openen voor een bioscoopcarrière van de film in Frankrijk. Het Internationaal Filmfestival van Amiens wordt sinds 1980 gehouden en focust op films uit Europa, Azië en Latijns-Amerika. Het is een vaste waarde in het circuit van de Franse filmfestivals. Artistiek directeur Fabien Gaffez spreekt gepassioneerd over een “verdiende winnaar”. Gaffez is ook lid van het selectiecomité van de Semaine de la Critique in Cannes.

Offline zat eerder al in competitie op het Internationaal Filmfestival van Gent. Offline is de debuutfilm van Peter Monsaert, die eerder al actief was in diverse andere kunstvormen zoals theater en video-installaties. De film vertelt het verhaal van Rudy en Vicky, twee zoekende zielen die elkaar online ontmoeten. In de anonimiteit van het internet lijken ze open te bloeien onder invloed van elkaar, maar in het echte leven dragen ze echter te veel pijnlijke bagage met zich mee.

Anemone Valcke (22) zit momenteel in haar laatste jaar drama aan de School of Arts in Gent. Ze maakte haar filmdebuut in Aanrijding in Moscou en was sindsdien ook te zien in Bo en Adem. Nadat ze in 2011 op de Vlaamse Filmprijzen gelauwerd werd als Beste Actrice in een Bijrol voor haar rol in Adem, is dit haar tweede grote award en meteen haar eerste op het internationale toneel.

Wim Willaert (45) is een muzikant en acteur met adelbrieven in het theater, tv-series, langspelers en kortfilms. Het is voor Willaert niet de eerste onderscheiding voor een hoofdrol. In 2004 won hij de Bayard d’Or voor Beste Acteur op het Internationaal Filmfestival van Namen voor zijn rol in Quand la mer monte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.