Oliver Stone: oude vos, zelfde streken

FremantleMedia

FremantleMedia

Momenteel loopt er op de Amerikaanse betaalzender Showtime de serie Oliver Stone’s Untold History of the United States. In deze voortreffelijke documentairereeks vertelt de Amerikaanse regisseur ons de minder bekende kanten van de geschiedenis van het machtigste rijk ter wereld. En wie zich nog Salvador of Wall Street herinnert, films uit de periode dat Stone nog tanden had en deze maar al te graag liet zien, weet dat het geen mooie kant is dat we te zien krijgen.

The moment America dropped the atom bomb was the moment it crossed the Rubicon. At that point the United States lost its moral authority and stopped being “the good guy”. Instead, it became a huge military, industrial power, an empire with bases in every region of the globe… spending as much on defence as the rest of the world combined.

Warner

De basis voor deze docureeks, die begint bij WWII, en eindigt bij waar Amerika nu staat, werd gelegd tijdens de regeringsperiode van George W. Bush. De stommiteiten van Bush maakten Stone zo woedend dat hij nog tijdens diens ambtstermijn W. uitbracht. In deze film vond ik de regisseur echter niet zo kritisch voor de dag komen. Zeker in vergelijking met z’n eerdere meesterwerken Natural Born Killers of JFK. Gelukkig moet hij toen ook hetzelfde gedacht hebben, en vond hij dat hij naar een ander medium op zoek moest om dit rottende ei kwijt te kunnen.

Warner

Zestig jaar na de atoombom en dertig jaar na de oorlog in Vietnam stelde de regisseur onder Bush namelijk vast dat de VS nog steeds niets geleerd had van haar eigen verleden. De (ongegronde) inval in Irak, en de oorlog die er uit voortvloeide deed ons meermaals terug denken aan de miserie van Vietnam, die Stone overigens ook al aanklaagde in Platoon. Hoog tijd dus, vond hij, om Amerika onomwonden te wijzen op haar eigen geschiedenis om op die manier hopelijk dezelfde fouten in de toekomst te vermijden.

Toegegeven, Stone is de laatste jaren  in Hollywood eerder soft geworden, denk maar aan Alexander of World Trade Center. Gelukkig toont hij in z’n Untold History… dat hij nog steeds dezelfde ontevreden oude vos is.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.