Onze Belgen in het buitenland

VRT

Dat we talent hebben in België, dat wisten wij al lang. Maar nu is dat talent ook opgevallen in het buitenland. Voor Michaël Roskam en Matthias Schoenaerts begon het allemaal bij Rundskop. Ook al greep de film naast de Oscar, het label blijft hangen. Kort erna was Schoenaerts al te zien in De Rouille et d’Os naast Marion Cotillard en binnenkort kunnen we hem ook aan het werk zien in The Loft van Erik Van Looy. En als dat nog niet genoeg is, dan kunnen we ook beginnen uitkijken naar Blood Ties van Guillaume Canet, waar hij naast grootheden als Clive Owen, James Caan, Mila Kunis en Marion Cottilard te zien is.

Savage Film

Michaël Roskam laat ondertussen zijn dromen uitkomen en werkt aan een pilot voor de Amerikaanse filmstudio HBO, genaamd Buda Bridge Bitch. Het zou een futuristische tv-noir serie zijn met gewelddadige misdaden en buitengewone onderzoekstechnieken. Brussel zou het decor worden. Michael Mann (Heat) die Rundskop alom bejubelde en uitriep tot best film van het jaar, gaat de serie producen samen met Mark Johnson (Breaking Bad). Roskam blijft er wel realistisch onder: “Er is 5 à 10% kans dat dit uiteindelijk een serie wordt.” Zijn Hollywooddebut is ook al verzekerd met The Tiger, waarvoor hij in de regisseursstoel zal kruipen.

Niet enkel de Belgen kiezen voor het Belgische decor, ook Lars Von Trier koos voor Gent. Een appartement aan het Muinkpark was twee weken lang the place to be voor fans van de controversiële regisseur. Lien Van de Kelder en Michael Pas lieten deze uitzonderlijke kans niet aan zich voorbij gaan en bemachtigden een rolletje in Von Triers film Nymphomaniac. Het is een erotische film over het seksleven van een vrouw tot haar vijftigste. Die vrouw wordt gespeeld door Charlotte Gainsbourg. Andere acteurs die de actrice vervoegen zijn Shia LeBeouf, Uma Thurman en Willem Dafoe.

Caviar

In de BBC-reeks The White Queen heeft Veerle Baetens de rol gekregen van Margeretha van Anjou. De Britse serie gaat over de Engelse Rozenoorlogen uit de 15e eeuw, maar ze wordt helemaal opgenomen in België. Brugge bleek perfect te fungeren als een Engelse stad uit die tijd. Baetens zal in de vierde en vijfde aflevering te zien zijn, waar ze zal proberen haar zoon, Eduard van Westminster op de troon te krijgen.

En er is nog meer nieuws. Hans Herbots‘ serie The Spiral ging ook internationaal en werd in verschillende landen tegelijk uitgezonden. In de serie zelf spelen acteurs mee van Zweden, Denemarken, Nederland, België, Noorwegen en Finland. Ook hier had Lien Van de Kelder een rol kunnen bemachtigen.

Last but not least, Dirk Brossé. Hij is componist van verschillende films en series, maar is nu vooral bekend om zijn werk voor de Britse serie Parade’s End met Benedict Cumberbatch. De serie werd ook grotendeels opgenomen in België en werd integraal vertoond op het Filmfestival Gent in bijzijn van de acteurs. Brossé werd er ook geëerd voor zijn werk.

België is een fijn land en we hebben hier echte talenten rondlopen. Ondertussen behoren ze al een beetje meer tot de wereld, maar ze zijn toch vooral nog van ons.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.