Paul Walker (1973-2013)

Fox

Fox

Als publiek moet je altijd het onderscheid maken tussen de acteur en zijn personage. Daar doet niet iedereen aan mee. Fast & Furious-ster Paul Walker kwam zaterdag 30 november om in een verkeersongeluk. Ironisch kan je zeggen. Met de Fast & Furious-franchise en films als Joy Ride & Vehicle 19 stond de man synoniem voor snelle auto’s. Maar ironisch is zijn dood niet. Wel buitengewoon triestig.

Varsity Blues

UIP

Walker zat niet aan het stuur van de rode Porsche. Hij zat in de passagierszetel, op weg naar een benefietavond van zijn hulporganisatie Reach Out Worldwide. Een nobel initiatief dat zich richt op slachtoffers van natuurrampen. Walkers nieuwste film, Hours, speelt zich overigens af onder de dreigende schaduw van de orkaan Katrina.

I live by ‘Go big or go home.’ That’s with everything. It’s like either commit and go for it or don’t do it at all. I apply that to everything. I apply that to relationships, I apply that to like sports, I apply that to everything. That’s what I live by. That’s how I like it.

Het bericht van Walkers dood gaf ons best wel een bescheiden uppercut. Want snelle actiehelden associeer je niet met de dood. Ze horen elke klap te overleven. Maar het leven is geen film.

Een Al Pacino of Robert De Niro was Walker niet. Daarvoor waren zijn rollen altijd net iets te eendimensionaal. Hij pretendeerde ook niet in Christopher Nolan-films te spelen. Toch was hij sterk in wat hij deed. De rol van Brian O’Connor was hem op maat gesneden. Hij had de ogen van een gevaarlijk roofdier, waar menig vrouwen stiekem toch over wouden aaien. En hun was doen op zijn buikspieren.

Walker deed zijn eerste acteerervaringen op als klein jochie in tal van reclamespotjes. Hij kreeg zijn succes niet in de schoot geworpen. Eerst moest hij het klassieke ploeterpatroon van bijrolletjes in dubieuze tv-reeksen doorworstelen. In 1998 had hij met de flauwe komedie Meet the Deedles zijn eerste filmhoofdrol te pakken.

Universal Pictures Benelux

Met zijn vertolking van geblesseerde quarterbackkampioen in Varsity Blues (1999) sloeg de bal aan het rollen. Dat jaar dook hij ook op in She’s all That als Dean Sampson Jr., de jock van dienst.

Hoewel de film Joy Ride niet veel potten brak, werd 2001 zijn doorbraakjaar. Dat had alles te maken met het succes van The Fast and the Furious. De rol van Brian O’Connor katapulteerde Walkers carrière best snel. Een carrière op maat van het popcornpubliek. Maar wat hebben we graag popcorn gegeten terwijl hij de boel entertainde.

DutchFilmWorks

Wie Walker aan het werk zag in Running Scared, weet dat de man best wel nog wat in zijn mars had als acteur. Het script rammelde hier en daar, maar Walkers zinderende vertolking van Joey Gazelle maakte alles meer dan goed. Doodjammer dat hij de kans niet meer kreeg om ons meer van dat te tonen.

I have an airplane hangar with 17 cars in it. That’s no joke. I have a ‘half pipe’ in there, too – you know, like a big ramp, where I skateboard. It’s awesome. It’s the ultimate fantasy.

De betreurde acteur was net begonnen aan de opnames van het alweer zevende deel van de Fast & Furious-reeks – hij zit in alle afleveringen, op Tokyo Drift na. Paul Walker was 40 jaar. Hij laat een 14-jarige dochter, Meadow Rain, achter.

Goede maat Vin Diesel twitterde kort na de feiten: “Brother, I will miss you very much. Heaven has gained a new angel. Rest in peace xxx” en later volgde nog het onderstaande:

Hopelijk ligt er daarboven een opgevoerde turbowolk op Paul te wachten. Een standaardexemplaar — hij had o.a. de Nissan Skyline R34 uit 2 Fast 2 Furious in zijn garage staan — zou hem geen eer aan doen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.