Pennywise klauwt naar het witte doek

Stephen Kings It

Warner Home Video

In de jaren ’90 waren er weinig dingen zo eng als Pennywise the Dancing Clown uit Stephen Kings It. Al deden kortgeschoren nozems met buffalo’s en bomberjacks ook geen onverdienstelijke poging. Mensen vergeten het weleens, maar It betrof eigenlijk een miniserie. Dat deze vandaag nog zo vers in het collectief geheugen zit, heeft alles te maken met de Tim Curry’s huiveringwekkende vertolking van de creepy ballonnenclown.

Een perfecte adaptatie was It evenwel niet. De makers moesten heel wat scènes schrappen wegens geldgebrek. De tweede helft deed dan ook maar slapjes aan in vergelijking met het straffe eerste deel. Bovendien stond de brave rating een geslaagde vertaling van de schrikmomenten uit het boek in de weg. Al zullen heel wat mensen met coulrofobie daar anders over denken.

Stephen Kings It

Warner Home Video

Iets wat ook Warner Bros., het sympathieke productiehuisje dat de filmrechten bezit, niet ontgaan was. Sinds 2009 zinspeelt de stal van Bugs Bunny over een remake op het witte doek. En als het even kan, gespreid over twee films.

Awww, come on bucko! Don’t you want a… balloon?

Boekverfilmingen opsplitsen is bon ton in hedendaags Hollywood. In het geval van It valt zo’n tweedeling zeker te rechtvaardigen. Het gelijknamige boek telt 1132 pagina’s. King liet ooit ontvallen dat mocht hij aan het roer staan, het script zou afklokken op 32 uur speeltijd.

Stephen Kings schrijfsels leenden zich in het verleden al tot enkele straffe films. Al is ‘The King of Horror’ zelf zelden tevreden over wat regisseurs met zijn werk aanvangen. Zelfs de grote Stanley Kubrick moest het ontgelden. Op papier ziet de aankomende It-filmadaptatie er echter lang niet slecht uit.

Carry Fukunaga zal zowel het scenario als de regie voor zijn rekening nemen. Fukanga is de man achter het bejubelde HBO-paradepaard True Detective. Een serie waarin flashbacks een niet onbelangrijke rol spelen. Interessante bagage, gezien het feit dat de gebeurtenissen in It zich in twee verschillende tijdsperioden afspelen. Alleen zonde dat Curry alweer 67 jaar is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.