Peter O’Toole (1932-2013)

Lionsgate

Lionsgate

Zaterdag 14 december 2013, een ziekenhuis in Londen. ‘Kom meneer O’Toole, het is tijd om te gaan.’ — ‘Tijd om te gaan? Wat bazel je daar allemaal, jongen? 81, heet dat oud tegenwoordig? Ik heb nog zaakjes te regelen! Dat van dat pensioen, dat was maar om te lachen hoor. Ierse humor, weet je wel. Kom, ga iemand anders lastig vallen. Clint Eastwood ofzo. Ik moet dringend nog een Oscar binnenhalen. Wat moet dat met die zeis? Auw, auw, auw…’

Sony Pictures Home Entertainment

Een monument

Peter O’ Toole was wat men noemt een monument. Welk woord sluit anders beter aan bij een man van 1m88 met acht Oscarnominaties op zijn palmares?

Jammer genoeg kon hij er nooit eentje verzilveren. Daarom besloot de organisatie hem in 2003 een ere-Oscar te geven. Helemaal tevreden klonk de acteur niet in zijn dankwoord. Hij had liever een echte gehad.

 Always a bridesmaid, never a bride my foot!

Daarom zette hij de jacht onverdroten door. In 2006 volgde een nieuwe nominatie, voor Venus dit keer. Maar het mocht niet baten.

Wij jonkies zijn misschien niet zo bekend met mans indrukwekkende oeuvre. We kennen O’Toole vooral als Paus Paulus III uit The Tudors, de man onder wiens pontificaat King Henry zijn eigen kerkje besloot te stichten. Allicht herinner je hem ook als koning Priamus uit het groots opgezette sandalenepos Troy. En natuurlijk is de stem van kniezerige restaurantcriticus Anton Ego, die hij insprak voor Pixars Ratatouille, je bijgebleven.

Lawrence of Arabia

Sony Pictures Home Entertainment

Dergelijke historische rollen (Ratatouille even niet meegerekend) waren de man op het lijf geschreven. Niet voor niets zetten kranten overal ter wereld hem vandaag op hun voorpagina met een foto uit Lawrence of Arabia.

O’ Toole nam er het tijdloze titelpersonage voor zijn rekening. Het werd de prelude van een ongeëvenaarde verzameling Oscarnominaties.

Kortstondig pensioen

Juli 2012 kondigde de man zijn afscheid aan. Dat bleek van korte duur. Nog eens een Romeinse redenaar spelen in Katherine of Alexandria, dat leek hem wel wat. En waarom ook niet snel nog kindje Jezus in zijn armen houden in Mary, een biopic over Maria?

In die laatste film zullen we hem jammer genoeg niet meer zien. Slaap zacht, meneer O’Toole.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.