Peter Pan in een nieuw kleedje

Walt Disney

Geef toe, de sprookjesfilms van Disney hebben nog niemand koud gelaten. Voor velen maken ze een belangrijk deel uit van hun jeugd. Wie deze films misloopt blijft achter met een groot zwart cultuurgat. En of je het nu wil of niet, geen toverspreuk sterk genoeg om de trend van remakes en adaptaties tegen te houden. Onze geliefde klassiekers moeten eraan geloven en worden omgetoverd tot blockbusters. De ene al succesvoller dan de andere. Snow White and the Huntsman, Red Riding Hood, en Hansel & Gretel om er enkele te noemen.

Hyperion Books

Binnenkort krijgt onze vliegende vriend in het groen (niet The Green Lantern) ook een fikse beurt. Momenteel tellen we niet minder dan 4 Peter Pan films in de pijplijn! We starten met Peter and the Starcatchers, een verfilming van het gelijknamige boek van Dave Barry. Het verhaal is een prequel op het originele Peter Pan verhaal van J.M. Barrie uit 1953. Peter, een weeskind aan boord van het schip ‘Never land’, trotseert de 7 zeeën. Hij komt oog in oog met piraten, dieven en krokodillen (tik tak, tik tak). De film wordt geregisseerd door Gary Ross van The Hunger Games.

Een andere prequel, geschreven door Jason Fuchs, heet (voorlopig) Peter Pan. Recentelijk werd bekend dat Joe Wright (Hanna, Atonement) in onderhandeling is om de regie op zich te nemen. Wright steekt het niet onder stoelen of banken dat hij fan is van sprookjes. Hij werkt momenteel ook aan een adaptatie van The Little Mermaid . Voor hem zijn sprookjes een donkere strijd tussen goed en kwaad, geen zeemzoete verhaaltjes. In deze origins-versie arriveert Peter Pan als kersverse wees op Neverland en leidt er een rebellie tegen de stoute piraten. Denk Batman Begins wordt ons toegefluisterd. Zware woorden en grote schoenen voor de kleine Peter.

Wonderboy Channing Tatum kon uiteraard ook niet ontbreken in dit lijstje. De 33-jarige bink die in Magic Mike bewees dat hij eeuwig jong blijft, verkocht voor een mooie vergoeding zijn Peter Pan pitch aan Columbia pictures.  In deze versie, Neverland, zijn Peter en Kapitein Haak twee rivaliserende broers. Door de magie van Neverland belanden ze in een verschillende tijd en ruimte, waar Haak is opgegroeid en Peter niet.

Aaron Eckhart

Ten slotte de meest beloftevolle Peter Pan-adaptatie, kortweg Pan. Deze filmversie herontdekt het sprookje volledig. Voormalig politieagent Captain Hook (Aaron Eckhart) zoekt samen met agent Smee (Sean Bean) naar de moordenaar Peter Pan. De rollen worden omgedraaid. Pan gebruikt zijn jong uiterlijk om kinderen te kidnappen. Een heel donkere en duistere interpretatie van het originele sprookje.

Of deze “sprookjes” een happy ending kennen en Peter Pan ze allemaal (opgelet flauwe woordspeling) in de pan hakt weten we ten vroegste in 2014 en ’15. Eén ding is zeker, genoeg stof om vergelijkende filmanalyses uit te voeren, me dunkt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.