Philip Seymour Hoffman, wat nu?

National Geographic

National Geographic

Philip Seymour Hoffman is dood, en hoe belachelijk marginaal de oorzaak van zijn heengaan ook was, dit is en blijft een grote tragedie in en rond Hollywood en ver daarbuiten. Ik zei wel degelijk de oorzaak, en niet de reden, want dat was iets dat wellicht alleen dit rosse raspaard zal geweten hebben.

Zijn bruuske afscheid deed bij mij niet alleen een gigantische WTF, maar ook en vooral veel ongeloof opborrelen. Zelfs een paar dagen na datum kan ik het nog altijd niet goed aanvaarden dat we, op een paar in de pijplijn staande projecten na, nooit nog een film met Hoffman voor de ogen geschoteld zullen krijgen. En een paar dat moet je, als we IMDd mogen geloven, jammer genoeg letterlijk nemen.

Zo is er enerzijds weliswaar nog zijn rol in het The Hunger Games tweeluik Mockingjay, maar in hoeverre is zijn bijdrage aan deel twee, waar hij nog enkele werkdagen af te klokken had, als compleet te beschouwen? En is deze dystopische geldkoe dan echt het testament van de man die zich vooral in de geschiedenisboeken schreef met prachtrollen in de meest uiteenlopende kleppers als Boogie Nights, Doubt, en recent nog in The Master?

Gelukkig niet. Gelukkig is er nog Anton Corbijn om ons een hopelijk waardige epiloog te schenken in de vorm van A Most Wanted Man. In deze verfilming van een boek van John le Carré (zie ook: The Constant Gardener) speelt Hoffman een van weinig scrupules voorziene bloedhond op zoek naar de man uit de titel. Dat hij zijn zoektocht ook subtiel weet aan te pakken, ontdek je in volgend fragment:

En is dat het dan? Ik vrees van wel. Of het zou moeten zijn dat er nog ergens een onbekende filmspoel opduikt. We kunnen natuurlijk ook nog altijd terug kijken naar wat de man in het verleden allemaal teweeg heeft gebracht in filmland. Zo denk ik bijvoorbeeld aan de strikte en kneuterige butler die hij speelde in The Big Lebowski, en daarmee voor een hilarisch contrast zorgde met de allesbehalve strikte Dude:

Of er is zijn uiterst gevoelige weergave van Phil Parma, de verpleger uit Magnolia, op zoek naar de zoon van een stervende man:

Ik zou nog duizend van dergelijke filmpjes met jullie kunnen delen, maar geen zorgen, ik beperk me hieronder enkel nog tot een laatste. Eéntje uit Capote meerbepaald, de film die hem een Oscar en een Golden Globe voor beste acteur opleverde:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.