Programma 40ste FFG bekend

Filmfestival Gent

Filmfestival Gent

De tijd van puzzelen, kijken en schrijven is weer aangebroken. Het programma van het 40ste Film Fest Gent is namelijk officieel voorgesteld. Dat gebeurde op 25 september in de Gentse Studio Skoop. Het is immers de plaats waar de bakermat ligt van dit filmfestival. Als de vertolking van Robert Redford in All Is Lost het toonvoorbeeld is van de kwaliteit van dit festival, dan zit je goed voor een ongezien cultureel orgasme.

De 40ste editie telt 97 langspeelfilms, waarvan ‘slechts’ 44 van Amerikaanse makelij zijn. Daarmee benadrukken artistiek directeur Patrick Duynslaegher en programmasamensteller Wim De Witte dat het filmfestival zeker geen Amerikaans festival is, los van de aandacht die het wel schenkt aan American Independent Cinema. Die onafhankelijke cinema is trouwens een van de rode rode draden doorheen het festival.

Dreamworks

Dreamworks

Een ander aandachtspunt is de stad Gent. Er worden films getoond waarin de Arteveldestad een prominente plaats krijgt, zoals tijdens de openingsfilm The Fifth Estate. Daarnaast vestigt het festival de aandacht op Gentse streekproducten van allerlei soort. Slimme en noodzakelijke marketing kan je dit noemen. Paranoïde ga ik er niet van worden, zolang het niet door mijn strot wordt geramd, zoals die vervelende product placement. De wereldwijde achterdocht in het dagelijkse leven vind je trouwens ook nog terug in een aantal andere films die op het programma staan.

Gent viert deze feestelijke editie met een focus op Martin Scorsese, bestaande uit een expo, een concert met bijhorende cd, filmvertoningen, een nieuw boek van Patrick Duynslaegher en een educatief project.

Het FFG is en blijft een filmfestival met een kloppend hart voor filmmuziek. Zo kan je een hele week uitgebreid gaan kijken en (vooral) gaan luisteren naar concerten. John Parish laat het beste van zich horen in samenwerking met Democrazy. De Fransman Alexandre Desplat luistert de World Soundtrack Awards op met zijn steeds groeiend oeuvre. En speciaal voor deze editie dirigeert Dirk Brossé een compositie van 40 minuten, waarvan telkens 1 minuut is geschreven door één van de 40 componisten die het festival lief heeft.

Alter Ego Pictures

Die muziek hoor je ook in het filmaanbod. Dat brengt mij tot de verschillende parcours. Muziek staat centraal in Eye Tunes. Een nieuwe naam voor een gekend en gesmaakt recept. De jongeren kunnen nog steeds hun gading vinden in de Explorezone. En ongetwijfeld zullen ze ook interesse hebben in de categorie Sex is back, al dan niet in combinatie met een roze strikje. In On the edge worden de filmgrenzen afgetast. Waar begint film en waar eindigt het? Het FFG is en blijft internationaal en daarom is er tot slot ook de selectie Global Cinema.

Het volledige programma vind je op de website van het festival. Daar lees je ook hoe je tickets kunt bestellen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.