Re-release voor Abel Ferrara’s classic Ms.45

Warner

Warner

In het internet-tijdperk kan iedereen met een knip van de vinger welke film dan ook op zijn of haar harde schijf toveren. Pijnlijk voor de verdelers van films, maar daar ligt de downloadende bevolking niet wakker van. Wat daarentegen niet goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is is de echte cinema-ervaring. En dat geldt nog sterker voor oudere films die normaliter niet meer in de cinema te bezichtigen zijn. Gelukkig zijn er wereldwijd organisaties, zoals hier in België de Cinematek, die ook nog antieke filmpareltjes op het grote scherm serveren.

Het Amerikaanse Drafthouse Films probeert diezelfde cinema-ervaring te vrijwaren. Enerzijds doen ze dat door strikte policies: gsm’ende en babbelende mensen worden in hun zalen prompt buitengewerkt. Anderzijds zetten ze zich in om echte grindhouse en art-house films in hun zalen te vertonen. Zo was tweede release van Drafthouse niet minder dan onze eigenste Rundskop (Bullhead)!

Daarenboven richt Drafthouse zich ook op oudere films die volgens het bedrijf een re-run verdienen – voor die échte cinema-ervaring. Daarom re-releaset het Amerikaanse bedrijf op 13 December Abel Ferrara’s cultklassieker Ms. 45 (1981)! De film wordt in gang gezet wanneer een ‘stom’ meisje brutaal verkracht wordt door een gemaskerde aanvaller. Pas op, daar houdt het niet op: op haar weg naar huis betrapt ze ook nog eens een inbreker en wordt ze noodlottig een tweede keer verkracht. Te veel is te veel. Ze slaagt er in de twee verkrachter te doden en ze houdt zijn .45 kaliber bij als bescherming. Geplaagd door deze gebeurtenissen verandert het timide meisje echter in een femme fatale die het mannelijke geslacht – bron van alle kwaad – begint uit te moorden.

Regisseur Abel Ferrara was verrast door het plotse voorstel van Drafthouse maar juicht het initiatief wel toe. Buiten het feit dat er op deze manier weer geld in het laatje komt van de regisseur, zegt hij in een interview met fearnet ook het volgende:

Tim Knox – the Guardian

There’s also a tradition in the way movies are made and the way movies are watched. They are watched in a communal situation, where you can look at people’s faces and you can actually see into their eyes. The actor’s faces are two stories high and you can see through the window into the soul. Obviously, that experience is valid, is a reality… it is.

Hoewel Ms. 45 vaak in dezelfde zin samen gaat met ‘controversieel’ nuanceert Ferrara dit:

This was a genre of films. These independent, violent, X-rated movies were a big-time genre, from Texas Chainsaw Massacre to our Driller Killer… pre-Friday the 13th, pre-Halloween type of movies. This shit was all expected. This wasn’t Friday night at the movies. We opened at a drive-in in Kansas City. We’d better have that shit in there! It wasn’t controversial; it was the opposite. If we didn’t have that stuff in it, it would have been controversial.

Drafthouse verwent niet alleen de Amerikaanse cinemagangers maar brengt Ms. 45 ook opnieuw uit op DVD, waar fans voor de eerste keer een uncut version van de film zullen zien!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.