Rutger Hauer in zesde seizoen True Blood

Blade Runner

Warner Bros

Weinig kan een filmliefhebber zo de stuipen op het lijf jagen als Rutger Hauer. Zijn vertolkingen van de psychopathische John Ryder in The Hitcher (1986) en replicant Roy Batty in Blade Runner (1982) zijn elke kijker bijgebleven. IJskoude blauwe ogen en een diepe schorre stem: instant huivernis. Ik zag hem als kind voor het eerst op tv, op een uur dat achtjarigen al lang in bed horen te liggen. Er werd niet veel geslapen die nacht.

De Nederlandse acteur scoort nog steeds hoog op mijn persoonlijke creepyness-schaal. Kippenvel teweegbrengen, simpelweg door aanwezig te zijn. Het is slechts weinig acteurs gegeven. Verdienstelijke concurrenten van Hauer zijn: Ed Harris, Christopher Walken, Willem Dafoe, John Malkovich, Garry Bussey en om het wat dichter bij huis te zoeken, Frank Aendenboom.

Sin City

Dimension Films

Anno 2013 neemt de sinistere Hauer nog steeds rollen aan alsof de duivel ermee gemoeid is. Jonge filmkijkers kennen hem allicht van zijn rol als Cardinal Roark in Sin City (2005). Dit jaar alleen al zitten er vijf nieuwe films in de pijplijn. Maar er is meer! Momenteel is de man bezig met de opnames van het zesde seizoen van True Blood.

De komst van Hauer moet de wat slabakkende HBO-reeks nieuw leven inblazen. Ervaring met vampiers heeft de acteur zat. Hij speelde bloedzuiger Lothos in Buffy the Vampire Slayer (1992) en zat in de Stephen King tv-adaptatie Salem’s Lot (2004). Ook vertolkte hij vampierenjager Abraham Van Helsing in Dracula 3D (2012), en kroop hij in de huid van de oervampier zelf in Dracula III: Legacy (2005).

Buffy the Vampire Slayer

Twentieth Century Fox

En nu krijgt Utrechts beroemdste acteur een terugkerende rol in het zesde seizoen van True Blood. Eerst werd nog gefluisterd dat hij de duistere vampier Macklyn zou spelen. Volgens de laatste geruchten zal de Nederlandse engerd echter de rol van Niall spelen, de overgrootvader van Jason en Sookie Stackhouse. De eerste setfoto’s zien er veelbelovend uit: Hauer in een Victoriaans kostuum, lurkend aan een pijp als een baas. Een woeste grijze haardos en een blik die veel uitzinnigheid belooft. Alleen, het personage Niall zou, ik verzin het niet, een fee zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.