Sequel(s) voor Independence Day?

20th Century Fox

20th Century Fox

De Amerikanen, dat achterdochtige volkje dat op dit eigenste moment misschien wel de server van onze site zit uit te pluizen, zijn rond deze tijd altijd in hun nopjes. Op 4 juli vieren die gekke baasjes immers Onafhankelijkheidsdag. Op die dag, alweer 237 jaar geleden, pende ene Thomas Jefferson de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring neer. Voor de chauvinistische Amerikanen staat 4 juli dan ook te boek als een exuberante slemppartij vanjewelste.

On July 2nd, they arrive. On July 3rd, they strike. On July 4th, we fight back.

20th Century Fox

Het was dan ook een geniale zet van regisseur Roland Emmerich en scenarist slash producer Dean Devlin om in 1996 met Independence Day op de proppen te komen. De premisse is even simpel als doeltreffend. Op 2 juli zweeft hun gigantisch badass moederschip boven de atmosfeer. Boosaardige aliens hebben het op ons schattige aardbolletje gemunt. Kleinere schotels rukken zich los en komen wat eng boven de grootste wereldsteden hangen.

Vervolgens blaast Emmerich, altijd van partij als er gebouwen tegen de grond moeten (check mans 2012The Day After Tomorrow & Godzilla), half stedelijk Amerika op. De rest laat zich gemakkelijk raden. Na een compleet van de pot gerukt plan en een kleffe patriottische presidentsspeech krijgen de aliens op 4 juli harder op hun donder dan Turkse betogers op het Taksimplein.

All right, you alien assholes! In the words of my generation: Up Yours!

Independence Day maakte van Will Smith (Captain Steve Hiller) voorgoed een gevestigde waarde. De film liet de kassa’s luider rinkelen dan de maandelijkse glasbakken leeggoed van Eva Pauwels. Hét kassucces van 1996 zorgde bovendien voor een heuse revival van rampenfilms. Verwoesting te over op het witte doek in de tweede helft van de jaren ’90, met prenten als Twister, Volcano, Dante’s Peak, Deep Impact & Armageddon. Dé rampenfilm blijft natuurlijk Joel Schumachers Batman & Robin uit 1997.

20th Century Fox

Elke geslepen studiobaas zou terstond een tweede deel bestellen. En dat was exact wat de bonzen van Fox deden. Scenarist Dean Devlin kreeg een vette cheque in zijn poten gedrukt om een sequel te schrijven. Eens klaar, vond die het eindresultaat zelf zo slecht, dat hij het geld prompt terug stuurde. Maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

Dus staken Devlin en Emmerich enkele jaren geleden de koppen bij elkaar. De sfeer bleek opperbest. Die Independence Day 2 zou er komen. Vandaag klinkt het zelfs dat het twee sequels zullen worden: ID Forever Part I & ID Forever Part II. Alsof de pret niet op kan, beloofde Emmerich alvast niet voor de netvlies molesterende 3-D duivel te zwichten.

I’m not a fan of 3D and re-releasing movies in 3D. I think that people will get tired of it… I wouldn’t [shoot a movie in 3D] because it’s very cumbersome and it’s this huge rig and you have this advisor next to you, and you have to tell them how much 3D you want to have, and I don’t want to think about that. I want to think about what this actor is doing, and it would only bother me.

20th Century Fox

Iets minder vrolijk nieuws is dat Will Smith zijn kat stuurt voor de sequels. De reden blijft een beetje vaag. Eerst klonk het dat Fox weigerde om de gevraagde gage 50 miljoen dollar op te hoesten. Afgaande op het succes van de Fresh Prince’s laatste drie films (Seven PoundsMen in Black 3 & After Earth) lijken solden in Smithland nochtans geen overbodige luxe. Nu klinkt het weer dat Emmerich geen Smith op de affiche wil zien staan, omdat zijn overbekende naam de aandacht van het geheel zou afleiden.

20th Century Fox

Wel mogen we rekenen op de terugkeer van enkele oudgedienden als Bill PullmanJudd Hirsch en de ongeëvenaarde Jeff Goldblum. Ook Brent Spiner, bij Trekkies bekend als de ietwat bescheten uitziende android Data uit Star Trek: The Next Generation, zou opnieuw meedoen. Hoe de makers dat precies gaan fiksen blijft nog een groot vraag teken. Spiners personage, de getikte wetenschapper Brackish Okun, werd gezellig doodgeknepen in de film.

ID Forever Part I komt uit op 3 juli 2015. In afwachtingen geven we u nog eens de trailer uit 1996 mee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.