Sphinx kleurt weer Pinx

Lumière

Lumière

Cinema Sphinx aan de Gentse Korenmarkt programmeerde de laatste weken enkele films rond holebi’s. Dit gebeurde als aanloop naar het Pinx Festival. Op donderdag 23 januari is het eindelijk zover. Vanaf dan rolt Sphinx opnieuw de roze loper uit voor het kort maar krachtige Pinx Festival. Tal van films van en/voor holebi’s worden dan op het witte doek geprojecteerd. In het aanbod zit er voor iedereen wat wils, behalve voor de Russische president Poetin.

Sphinx

Met Sphinx trek je de wereld rond en beland je in het groezelige Parijs met Eastern boys van Robin Campillo. Het is de openingsfilm op donderdag om 20u. Daarna gaat de reis verder naar de bossen van Canada met Vic + Flo ont vu un ours van Denis Coté. Genieten ga je ook doen van het swingende New York van de beatniks met Daniel Radcliffe in Kill Your Darlings, een film die ook smaakte tijdens het jongste Film Fest Gent.

Pinx 2014 wordt een rijk gevuld festival rond actuele thema’s. Een lesbisch koppel gaat op zoek naar de perfecte donor in Zwei Mütter, politieke spanningen maken het de twee geliefden in de Israëlische film Out in the dark onmogelijk om samen te leven. Freier Fall schotelt ons een eerder klassieke coming out film voor, maar dan wel eentje gesitueerd in het machomilieu van de Duitse politiebrigade. Sarah préfère la course toont dan weer het seksueel ontwaken van een jonge vrouw in de sportwereld.

Sébastien Lifshitz (Les invisibles) is opnieuw aanwezig op het festival met de ontroerende documentaire Bambi. Daarin blikt Marie-Pierre Pruvot terug op haar carrière als transseksuele showgirl in de jaren 50 en 60. Een hallucinant verhaal van een transgendericoon.

Ook qua kortfilms schuwen de samenstellers van het programma enkel thema: I love Hooligans (een last-minute toevoeging aan het programma) gaat over homo zijn in de wereld van voetbalhooligans. Of wat dacht je van Undress me, over genders en de perceptie van anderen. Young and gay in Putin’s Russia gaat over de leefomstandigheden van holebi’s in Rusland, actueler dan ooit. En van eigen bodem is er het mooie Corps Perdu van Lukas Dhondt!

De afsluiter van het festival is de avant-première van Dallas Buyers Club van Jean-Marc Vallée. De film heeft ondertussen 6 Oscarnominaties op zak, waaronder één voor beste film en beste acteur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.