Spielberg en Bardem gaan voor Montezuma

DreamWorks

DreamWorks

Er zijn zo van die scripts die jarenlang circuleren in Hollywood tot ze het eindelijk tot op het grote scherm schoppen. Montezuma van wijlen Dalton Trumbo is er zo eentje.

Umbrella Entertainment

Dalton Trumbo was een van de ‘Hollywood Ten’, een groep artiesten in Hollywood die weigerden te getuigen voor de House Committee of Un-American Activities over hun lidmaatschap bij de Communistische Partij. Trumbo kwam eind jaren ’40 dan ook op de Hollwood blacklist terecht. In 1950 zat hij zelfs een gevangenisstraf van 11 maanden uit. Ondanks dat alles sleepte de scenarioschrijver in de jaren ’50 twee Oscars in de wacht: eentje voor Roman Holiday, en een tweede voor The Brave One. Toen de man in 1960 publieke erkenning kreeg voor zijn scripts voor Stanley Kubricks Spartacus en Otto Premingers Exodus, betekende dat het einde van de Hollywood blacklist.

Ondanks Trumbo’s knappe cv, kwamen niet al zijn scenario’s op pellicule terecht. Zijn script Montezuma ligt al een halve eeuw stof te vergaren. Trumbo schreef het in 1965 om het te laten verfilmen door Martin Ritt met Kirk Douglas in de hoofdrol. Maar zover kwam het nooit. Nu lijkt het er echter op dat de film na al die jaren alsnog het levenslicht zal zien.

En dat dankzij Steven Spielberg en Javier Bardem. Beiden zijn geïnteresseerd in het project – de één als regisseur, de ander als acteur. Steve Zaillian, de man achter het script van Schindler’s List, zou Spielbergs screenwriter van dienst worden. Hij zou de film ook gaan producen.

20th Century Fox

Montezuma vertelt de historie van Aztekenleider Montezuma en de Spaanse conquistador Hernándo Cortés. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Cortés. Niet toevallig ook de rol waar Bardem zijn zinnen op gezet heeft. Voorlopig moeten we genoegen nemen met deze geruchten. Maar één ding staat al vast: als Bardem uiteindelijk de baard van Cortés aantrekt, is zijn lijstje van foute looks meteen weer wat langer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.