Star Wars: Rebels – kassa, kassa kassa?

Dinsney Channel

Disney Channel

Het valt tegenwoordig niet mee om een hardcore Star Wars-fan te zijn. De franchise blijft maar geld uit onze zakken kloppen. First World Problems. Maar hebben we dat allemaal nodig? Een kaartje voor de 3D-re-release van Episode I – The Phantom Menace? Zelfs de powers that be bij Lucasfilm beseften dat het een brug te ver was.

20th Century Fox

Doodgeboren 3D-rereleases

Oorspronkelijk zouden alle zes originele films een 3D-heruitgave op het witte doek krijgen. Dat plan werd vroegtijdig stopgezet. Dat The Phantom Menace in drie dimensies nog meer ging sucken dan in twee, had eenieder met een basisachtergrond van wiskunde kunnen voorspellen.

Officieel klonk het dat de 3D- stekker er voorlopig uit ging om alle aandacht op Episode VII te richten. Wat regisseur J.J. Abrams daarvan bakt, zien we pas in 2015.

Maar officieus wil Disney (sinds oktober 2012 eigenaar van Lucasfilm) natuurlijk helemaal geen geld in gekke George Lucas zijn 3D-megalomanie pompen. Het rendement is verwaarloosbaar. The Panthom Menace harkte wereldwijd een goede 100 miljoen dollar bij elkaar. Een duizelingwekkend bedrag voor proletariërs als u en mij, maar een verwaarloosbare habbekrats voor een monumentale franchise als Star Wars.

Animatie for the win!

Dan deden de animatieseries het veel beter, als je de balans maakt tussen de initiële investeringen en de uiteindelijke opbrengst. Zeker als je ook naar het inhoudelijke plaatje kijkt. De eerste animatieserie, het cartooneske getekende Star Wars: Clone Wars (2003-2005), viel erg in de smaak bij de fans.

Opvolger Star Wars: The Clone Wars (2008- 2013) kon op net iets minder lof rekenen. Toegeven, de 3D-CGI animaties van die laatste zagen er bij momenten redelijk idioot uit. Maar inhoudelijk betekende de reeks alvast een verrijking voor het Star Wars universum.

De reeksen situeren zich in driejarige tijdspanne tussen Episode II – Attack of the Clones & Episode III – Revenge of the Sith. Een must voor al wie meer wil weten over de laatste grote oorlog van de Oude Republiek. Naast de epische strijd tussen de Republiek en de Separatisten, is er ook wat plaats voor de wankelende psyche van Anakin. Geen overbodige luxe. Want laten we eerlijk zijn, in zijn films heeft Lucas altijd meer kaas gegeten van special effects dan van karakteropbouw.

Een heuse animatiefilm!

Leuk extraatje, was dat de tweede reeks gepaard ging met de release van een heuse animatiefilm (het gelijknamige The Clone Wars). Aanrader voor de fans, want oudgedienden als Samuel L. Jackson (Mace Windu) & Christopher Lee (Count Dooku) tekenden voor het stemmenwerk.

Clone Wars (movie)

Warner Home Video

De film was in feite een herbewerking van aanvankelijk voor de serie bedoelde afleveringen. Toch deed de animatiefilm, gelet op de gemaakte kosten, het heel wat beter dan The Phantom Menace 3D-miskleun.

Een kleine rekensom maakt veel duidelijk: de 3D-versie van The Phantom Menace leverde zo’n 102 miljoen dollar op. Een exact prijskaartje voor de 3D-conversie is er niet, maar Lucas gaf aan dat de conversie alvast meer kostte dan het maken van de allereerste Star Wars-film. Die kostte destijds zo’n 11 miljoen.

Gelet op de inflatie, en het feit dat Lucas al eens graag met zijn budget flirt, moet het naar 3D omzetten van Episode I dus tientallen miljoenen opgeslorpt hebben (een standaard 3D-conversie schippert tussen 10-15 miljoen dollar). Tel daarbij nog de uit de pan swingende marketingskosten van 15-20 miljoen. The Clone Wars animatiefilm werd gemaakt met een luttele 8,5 miljoen. Uiteindelijke opbrengst: 68 miljoen. Juist ja. Critici sabelden de animatiefilm desalniettemin neer als stront. Bracht mijn stront maar zoveel op.

Star Wars: Rebels, een nieuwe geldkoe?

Na vijf seizoenen van The Clone Wars, besloot de studio dit jaar dat het welletjes geweest was. Of beter gezegd: het is tijd om het succes te herhalen met een nieuwe CGI- animatiereeks. Onnodig om te zeggen dat het aangekondigde Star Wars: Rebels een lucratief zaakje zal zijn voor het huis van de muis. Disney heeft vier miljard moeten dokken voor de overname van Lucasfilm, en ziet deze liefst zo snel mogelijk renderen. Episode VII komt pas in 2015 uit, wat commercieel gezien wel nog heel ‘far, far away in space’ is.

Warner Home Video

Sublieme zet dus om in afwachting de fans zoet te houden met het nieuwe Star Wars: Rebels. Want nu de 3D-heruitgaven van Episode II & III (oorspronkelijk stonden ze voor dit najaar gepland) geschrapt zijn, loopt de Star Wars-trein even mank. Een nieuwe animatiereeks is daarom ideaal om de franchise in de picture te houden tot J.J. Abrams klaar is met filmen. En dat betekent in de eerste plaats kassa, kassa, kassa natuurlijk.

Kassa, kassa, kassa!

Beide Clone Wars-animatiereeksen brachten heel wat geld in het laatje. Naast de, aardig prijzige, seizoensboxen, is er natuurlijk een hele speelgoedlijn bij Hasbro (eerlijk is eerlijk, ik heb hier thuis ook zo’n grappig lichtzwaard liggen), stapels Legodozen, afgeleide stripreeksen & de obligate videospelletjes op nagenoeg elke console.

Revenge of the Sith

20th Century Fox

Kortom, als fan weet je dat het aangekondigde Star Wars: Rebels in de eerste plaats bedoeld is om de geldmolen draaiende te houden. Wat niet weg neemt dat deze reeks nog heel interessant kan worden. Rebels geeft de jeugdige (en iets minder jeugdige kijker) ditmaal een kijk op de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen Episode III – Revenge of the Sith & Episode IV- A New Hope.

Terwijl het Rijk de laatste uitwassen van de Oude Republiek in de kiem smoort, leidt het handjevol Jedi dat aan het genadeloze ‘Order 66’ ontsnapte het verzet. Een interessante piste, want er kruipen toch een flinke twee decennia tussen de verhaallijnen van Episode III & IV (19 jaar om precies te zijn). Onderstaande trailer moet het publiek alvast wat teasen. Teasen is een groot woord natuurlijk, want je ziet helemaal geen fuck in dat trailertje van niets.

Star Wars: Rebels verschijnt vanaf najaar 2014 op Disney Channel in de VS.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.