Steven Seagal heeft gouverneurambities

Warner Bros.

Warner Bros.

Hij mag dan geen carrière hebben gehad zoals Arnold Schwarzenegger, toch wil Steven Seagal op politiek vlak in Ahnuld zijn overmaatse voetsporen treden. De actieheld uit den Aldi overweegt namelijk om zich kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van de staat Arizona. Seagal zou het idee hebben opgedaan tijdens de opnames voor zijn realityreeks (!) The Lawman, waarin hij als deputy aan de slag gaat in Arizona. Hij kwam er in aanraking met Joe Arpaio, een sheriff die berucht is om zijn keiharde aanpak van illegale immigranten. En die ontmoeting deed het politieke vuur bij hem ontbranden.

De acteur-met-één-gezichtsuitdrukking, ondertussen ook al 61, wou nog niet prijsgeven voor welke partij hij zou opkomen. Maar gezien hij dikke vriendjes is geworden met een bulderende rechtse law enforcer lijkt de kans klein dat hij dezelfde partijkaart als pakweg Barack Obama zal hebben.

Warner Bros.

Begin de jaren ’90 mocht Seagal heel eventjes meespelen in de hoogste categorie van de grote actieheldencinema. Met Under Siege, een fijne Die Hard-kopie op een oorlogsbodem, had hij een stevige hit te pakken. Het leek het begin van een grootse carrière. Maar het duurde slechts twee kogelinslagen voor Seagal naast zijn schoenen begon te lopen en hij besloot om zijn volgende film zelf te regisseren. Voor On Deadly Ground kreeg hij een budget van 50 miljoen dollar en dat besteedde hij aan weinig diepzinnige dialogen over het milieu, indianendroomsequenties en – om de fans toch iets te geven – een finale waarin een ontploffing of twee zat en hij hier en daar een nek brak. De film flopte aan de kassa en reef een winkelkarretje vol Golden Raspberry Awards binnen (enkel Seagal zelf kon er eentje verzilveren als Slechtse Regisseur). En daarmee was de mainstreamcarrière van Hij-Die-Een-Paardenstaart-Met-Zoveel-Trots-Draagt-Als-Een-Neonazi-Zijn-Swastika afgelopen. Noch de Under Siege-sequel, noch zijn kleine rol in Executive Decision – na 45 minuten tuimelt zijn personage uit een vliegtuig! – kon daar iets aan veranderen.

Seagal belandde in het direct-to-video-circuit en, het moet gezegd, werkte er zich te pletter. Kill Switch, Pistol Whipped, Today You Die,… de titels alleen verraden aan wat u zich mag verwachten. Kwantiteit primeerde duidelijk op kwaliteit. In 2010, in Machete, mocht Seagal nog eens het grote doek sieren. Maar dat was niet meteen de start van een grootse comeback. Misschien dat het politieke ambt wel nog perspectieven biedt. Ach, zolang hij maar niet opnieuw gaat zingen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.