Stimuleringsdrang voor de Nederlandse cinema

Cinéart

Cinéart

Noordzee, Texas van Bavo Defurne, Zwartboek van Paul Verhoeven en Borgman van Alex van Warmerdam. Recentelijk heeft de Nederlandse film al knallers gebaard. En volgend jaar, in 2014, wordt er een nieuwe impuls gegeven aan de Hollandse cinema. Terwijl de crisis weelderig tiert in Europa, hebben onze noorderburen geld weten vrij te maken voor de eigen filmindustrie. En nog geen klein beetje: $27 miljoen, omgerekend zo’n €20 miljoen, maakt de Nederlandse regering vrij om de filmindustrie te stimuleren.

Dat de cultuursector in Nederland onder druk staat van een hevige besparingsdrang is allang geweten. Het mag dan ook een klein wonder heten dat de regering Rutte geld weet op te hoesten voor de Nederlandse film. Hollandse cinema hoeft niet alleen te vrezen voor besparingen, maar moet ook opboksen tegen de Belgische Tax Shelter en het Luxemburgse CIAV systeem.

Het Nederlands Filmfonds verheugt zich alvast op de extra fondsen. De CEO, Doreen Boonekamp, ziet het alvast als een overwinning.

This positive outcome is crucial for the future and quality of the national film industry. Dutch film professionals can now compete internationally on the basis of quality.

Best logisch, vermits niet alleen het Ministerie van Cultuur, maar ook de Ministeries van Financieën en Economische Zaken het project steunen. Hopelijk kunnen onze noorderburen op deze manier meer Hollandse Parels de wereld insturen en zo aan filmische concurrentiekracht winnen. Enkel zien dat het geld goed besteed wordt, zodat de cinefielen niet opgezadeld worden met een reeks miskleunen als Flodder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.