Terracottakrijgers als superhelden

UPI

UPI

Wat heeft Hollywood de laatste tijd in China verloren? Extra Chinese scènes voor Iron Man 3, het actiehoogtepunt van Pacific Rim dat zich in Hongkong afspeelt, Michael Bay die een groot stuk van zijn nieuwe Transformersfilm in China opneemt,… het lijstje wordt alsmaar langer.

Wat is er aan de hand? Wil Tinseltown plots tonen dat de wereld ruimer is dan het land van Uncle Sam? Wil ze de rijke Chinese geschiedenis delen met frisdrankslurpende veertienjarigen? Niks van dat alles. Het is gewoon plat opportunisme. China is op Hollywood na de grootste filmmarkt ter wereld, dat kon u allemaal lezen in het uitstekende artikel van collega Steven. Geen wonder dus dat studiobonzen de Volksrepubliek bekijken met dollartekens in de ogen.

Eén probleem, China heeft een erg vervelende censuurcommissie die regels heeft die ongeveer zo duidelijk zijn als een Belgische belastingsaangifte. Wie als studio die horde wil mijden, en zeker wil zijn van een distributie in het land, moet samenwerken met een Chinese filmmaatschappij. En zo ontstaan soms vreselijke ideeën.

Wikipedia

Zo ligt er momenteel een idee op tafel om een superheldenfilm te maken over de wereldvermaarde terracottakrijgers. Evil mastermind achter dit duistere plan is Avi Arad, producer van o.a. Spider-Man, Iron Man en X-Men, die samen met Paramount Pictures en Pinewood Studios een filmstudio uit Sjanghai benaderde.

De details rond het hele project zijn een beetje wazig maar blijkbaar zou het opzet van de film zijn dat de kleien mannen ontwaken in een hedendaagse maatschappij – want geschiedenis is so not cool! – net op het moment dat onze aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens. Maar het leukste detail van deze hele historie is de titel van de film. De makers twijfelen blijkbaar nog tussen Rise of the Terracotta Warriors (meh!) of Super Terracotta Warriors (hurrah!).

En niet alleen doorwinterde filmbloggers zoals yours truly moeten eens oorverdovend bulderlachen bij dit nieuws, ook de Chinese filmliefhebber haalt nu al de neus op. Een belachelijk idee, klinkt het daar, al voegen ze er vaak aan toe dat ze de film wel willen zien om te weten hoe belachelijk die precies wordt.

Oh, en voor wiens geschiedeniskennis niet verder reikt dan de jaarwisseling, de terracottakrijgers zijn zo’n 8.000 levensgrote soldaten die in 210-209 voor onze jaartelling als grafgift werden meegegeven aan de eerste keizer van China. Volgens historici werkten er meer dan 700 mensen er in totaal zo’n 36 jaar aan. Het Terracottaleger werd in 1974 ontdekt door Chinese boeren. De laatste keer dat de krijgers in een Hollywoodprent opdoken was in 2008 in The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Of ze het er als superheld beter van af brengen, valt sterk te betwijfelen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.