The Broken Circle Breakdown opent vanavond het Filmfestival

Broken Circle Breakdown

Menuet

Rating: ★★★☆☆

Vanavond opent de avant-première van The Broken Circle Breakdown de 39e editie van het Filmfestival van Gent, in aanwezigheid van cast & crew. Gisteren mocht ondergetekende reeds gaan kijken naar de persvisie. Laat het meteen duidelijk zijn: de nieuwe van Gents regisseur Felix Van Groeningen (De helaasheid der dingen, Dagen zonder lief) is een bijzonder beklijvend romantisch drama geworden. In de film maken we kennis met een uitbaatster van een tattoowinkel (Veerle Baetens) en een bluegrassmuzikant (Johan Heldenbergh). Ze worden hopeloos verliefd op elkaar en alles loopt van een leien dakje, tot ze te horen krijgen dat hun dochter kanker heeft.

KFD

De eerste helft van de film switcht voortdurend tussen gebeurtenissen voor en na de geboorte van het kind. Dit zorgt voor een aangename mengelmoes van humor, romantiek en drama. Vooral de scènes waarin de ouders tot de verbeelding van het kind proberen spreken om het te beschermen tegen de gruwelijke waarheid blijven bij en doen denken aan de klassieker La vita è bella. De streepjes bluegrassmuziek, een genre dat waarschijnlijk niet al te bekend is bij het grote publiek, dompelen de film dan weer onder in een uniek cowboysfeertje. Het wordt nog indrukwekkender wanneer je weet dat Heldenbergh en Baetens deze liedjes zelf inzongen.

In het tweede deel worden alle feel good-sluizen dicht getrokken en krijgt het dramaluik flink de bovenhand. Het gaat er hard aan toe waardoor de kijker bij de keel wordt gegrepen met een ongemakkelijk, neerslachtig gevoel dat hem de komende dagen niet meer los zal laten. De frustraties, het onbegrip en de puur door emotie gedreven handelingen die gepaard gaan met het verliezen van een kind zijn nog nooit zo tastbaar geweest en drijven het koppel uit elkaar. Hier komt voornamelijk de geslaagde wisselwerking tussen de twee sterke hoofdrolspelers tot zijn recht, maar balanceert de film ook even op het randje van eentonigheid. The Broken Circle Breakdown is gebaseerd op een toneelstuk. Heldenbergh, tevens drijvende kracht achter de voorstelling, overtuigde de regisseur om het verhaal naar het witte doek te brengen. Missie grotendeels volbracht, maar verwacht niet dat je vrolijk en opgewekt de cinemazaal zult verlaten. Een film waar je moet voor zijn dus.

Rating: ★★★★☆

Ellen De Waele

Dé verrassing van de avond wordt echter Dood van een Schaduw, de kortfilm die aan The Broken Circle Breakdown vooraf gaat. Deze bij ons nog grotendeels onbekende prent kaapte niet voor niets de prijs weg voor beste kortfilm op het Amerikaanse L.A. Shorts Fest. Matthias Schoenaerts speelt een overleden soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die tienduizend schaduwen van mensen moet vangen in ruil voor zijn leven. De plot zit erg goed in elkaar en Schoenaerts ondergaat alweer een geslaagde metamorfose. Regisseur Tom Van Avermaet levert hiermee een klein pareltje af en maakt al dan niet bewust een statement: het wordt dringend tijd dat Vlaamse film de onontgonnen terreinen van special effects en fantasierijke films grondig begint te verkennen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , ,

Comments are closed.