The Butterfly Effect in de rebootmolen

Paradiso Home Entertainment

Paradiso Home Entertainment

In 1969 beschreef de meteoroloog Edward N. Lorenz hoe een vlinderslag in Brazilië een storm in Texas kan veroorzaken. Een onschuldige kleine handeling herbergt de kiem van gigantische ontwikkelingen. In de chaostheorie staat deze metafoor sindsdien te boek als het vlindereffect. Zelf blijf ik ver weg van wiskunde en niet-lineaire dynamische systemen. Ik ben maar een eenvoudige filmredacteur.

Paradiso Home Entertainment

Het interessante gegeven betekende de inspiratie voor The Butterfly Effect uit 2004. In die film was hoofdpersonage Evan (Ashton Kutcher) bij machte om terug te keren in de tijd. Erg handig om korte metten te maken met je jeugdtrauma’s. En te zorgen dat alles weer koekenbak is met dat ene meisje (Amy Smart). Alleen had de getroebleerde Evan nog nooit van de chaostheorie gehoord…

If anyone finds this, it means my plan didn’t work and I’m already dead. But if I can somehow go back to the beginning of all of this, I might be able to save her.

Dat leverde een niet onaardige film op. Niet alle critici deelden mijn mening. Maar jan met de pet schafte alvast en masse een ticketje aan. De film staat tevens in mijn geheugen gegrift als het onweerlegbare bewijs dat Kutcher kan acteren. Op dat vlak heeft hij veel gemeen met Channing Tatum en Marlon Wayans. Acteurs die me volstrekt niets zeggen, maar een keer zo boven zich zelf uitstaken dat ze terstond mijn met vooroordelen gevulde mond snoerden. Tatum deed dat in A Guide To Recognizing Your Saints, Wayans in Requiem for a Dream.

Paradiso Home Entertainment

Maar terug naar Kutcher. Mans huzarenstukje zou een reboot krijgen. Moet dit nu echt, nauwelijks 9 jaar na data? De film kreeg in elk geval al twee vervolgen mee: The Butterfly Effect 2 en The Butterfly Effect 3: Relevations. Die afkooksels verschenen rechtstreeks op dvd, en geloof me vrij, dat was geen ondoordachte beslissing.

Uit het schare nieuws over de reboot noteer ik het volgende: FilmEngine en Benderspink brengen de nodige pegulanten aan. Eric Bress pent het script. Hij was de man achter het originele script, en deelde de regie met J. Mackye Gruber. Een beetje vreemd dat de kerel zijn eigen project wil rebooten. De crisis spaart niemand. De scenarist zal alvast niet ver moeten zoeken naar een nieuw einde. Het origineel kende een handvol alternatieve eindes. Mijn favoriet? Evan die zich wurgt met zijn navelstreng in de baarmoeder… .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.