Trailer Blackfish

Magnolia Pictures

Magnolia Pictures

Wie ooit The Cove zag vergeet nooit nog het gruwelijke bloedbad dat zich elk jaar in de baai van Taiji, Japan afspeelt. Deze onthutsende maar noodzakelijke documentaire zoemde in op de gewetenloze jacht op dolfijnen en hoopte daarmee de wereld een serieus geweten te schoppen. Achter de altijd vrolijk lijkende snuiten van Flipper en co. zitten wel degelijk intelligente en fijngevoelige wezens verscholen. Het is dan ook wraakroepend en walgelijk dat daar elk jaar opnieuw jacht wordt op gemaakt om deze dieren elke dag opnieuw wereldwijd hun infantiele kunstjes te laten opvoeren voor een al even stompzinnig publiek.

Magnolia Pictures

In Blackfish springt documentairemaker Gabriela Cowperthwaite al even hevig in de bres voor een dier dat zichzelf niet kan verdedigen. Deze keer gaat de aandacht niet naar dolfijnen maar naar orka’s, die ook wel luisteren naar de naam uit de titel. Of naar Willy, maar waar die -spoiler alert!- gelukzak op het einde van Free Willy kan ontsnappen is de realiteit voor zijn soortgenoten helaas minder rooskleurig.

Never capture what you can’t control.

Net als de dolfijnen worden ook orka’s wereldwijd gebruikt om in veel te kleine watertanks en voor een veel te luid publiek kunstjes op te voeren. Dat een dergelijke uitbuiting wel eens fout loopt kom je in Blackfish te weten. Het is net als The Cove geen feel-good filmpje, maar wel een noodzakelijke bewustmaking voor de nog altijd veel te talrijke bezoekers van Seaworld en dergelijke. Want ook al lijken ze door hun vrolijke uiterlijk misschien tevreden en blij met hun situatie, mochten ze dezelfde taal als hun baasjes spreken, dan zou je jammer genoeg een ander verhaal te horen krijgen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.