Twee Belgische kortfilms genomineerd voor EFA

Dood van een Schaduw

Serendipity Films

Op zaterdag 7 december worden naar jaarlijkse gewoonte de European Film Awards, of kortweg EFA, in Berlijn uitgereikt.

Onder de vijftien genomineerden in de kortfilmcompetitie behoren Dood van een schaduw van Tom Van Avermaet en Houses with Small Windows van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk.
Voor Dood van een schaduw is dit niet de eerste nominatie. Deze film sleepte er reeds eentje in de wacht voor de Oscars. Het kortverhaal gaat over een soldaat tijdens de eerste Wereldoorlog. Gevangen tussen leven en dood verzamelt Nathan Rijckx, gespeeld door Matthias Schoenaerts, schaduwen in ruil voor een tweede kans op leven en liefde.

Clin d’Oeil

De tweede genomineerde kortfilm Houses with Small Windows is eerder in de prijzen gevallen op het Filmfestival van Venetië. Daar won hij de prijs voor beste Europese kortfilm.
Het verhaal gaat over een eremoord. Een jonge vrouw moet haar verboden romance met een jongeman uit een naburig dorp met haar leven bekopen.
Regisseur Bülent Öztürk, Koerd van geboorte, maar sedert zijn twintigste Belg, studeerde aan het RITS in Brussel. Als documentairemaker won hij reeds twee prijzen op Turkse filmfestivals.

Op het EFA worden niet alleen kortfilms beoordeeld. In de categorie langspeelfilms is The Broken Circle Breakdown in de running voor een award voor de publieksprijs. Naast deze kaskraker staat ook Borgman op de lijst. In de categorie animatiefilms zijn The Congress van Ari Folman en Pinocchio van Enzo d’Alo, twee Belgische co-producties, genomineerd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.