Van The Expendables naar The Raid

Sony Pictures

Sony Pictures

Zelfs wie slechts sporadisch eens op deze heilige pagina’s terecht komt – ongelijk hebt u! ONGELIJK! – weet dat we bij Supercalifragilistic niet meteen warm lopen voor remakes. Noch voor die van all round-klassiekers, noch voor die van lichtjes foute eighties knokprenten. En met de Engelstalige remake van The Raid, zonder twijfel de beste en brutaalste actiefilm van de afgelopen tien jaar, is er op de redactie een nieuwe bron van ergernis waar wij ons kunnen aan laven.

Het is Patrick Hughes, die momenteel The Expendables 3 afwerkt, die de zeer bedenkelijke eer krijgt om een Amerikaanse versie van de Indonesische actiefilm te maken. Brad Ingelsby, die ook het onlangs verschenen Out of the Furnace schreef, levert het scenario. Achter dit diabolische plan zit productiemaatschappij Screen Gems die met de remake hoopt een graantje – zeg gerust een tankschip vol – mee te pikken van de buzz die momenteel rond The Raid 2: Berendal hangt.

Sony Pictures

Dat The Raid een Amerikaanse make-over zou krijgen was uiteraard slechts een kwestie van tijd. In Tinseltown besteden ze tegenwoordig meer tijd aan het zoeken naar remakes, sequels, prequels, adaptaties, reboots,… dan naar origineel materiaal. Maar wat kan Hollywood in hemelsnaam nog toevoegen aan het origineel. Niet dat The Raid een perfecte film is – elke vorm van karaktertekening is zoek en de barrage van hypergeweldige vechtpartijen wordt naar het einde toe toch wel een tikkeltje vermoeiend – maar als actiefilm overtreft hij alles wat het voorbije decennium uit Hollywood is gekomen.

Terwijl de Amerikaanse mainstreamcinema actie gelijk stelt met spektakel, kiest The Raid nog eens resoluut voor geweld. Elke klap, elke roundhouse-kick zindert na. En meer dan eens laat regisseur Gareth Evans zijn gevechten gruwelijk brutaal eindigen (de man die op de kapotgetrapte deur landt! ouch!). Maar vooral vormelijk maakt Evans het verschil. Terwijl Amerikaanse actieregisseurs hun heil zoeken in superkorte shots en hypersnelle montages, werkt de The Raid-regisseur vaak met lange takes waarin zijn hoofdrolspeler Iko Uwais zijn vechtkunsten echt kan etaleren. Een verademing!

U kunt er nu al van op aan. De Amerikaanse The Raid wordt een makke bedoening met meer plot en minder geweld dan het origineel en met een acteur die lang niet zo charismatisch is als Iko Uwais. Dit kan meteen de doodsteek zijn voor de carrière van Patrick Hughes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.