Veel Césars voor Amour

Amour

Sony

Het was een en al Amour tijdens de 38ste editie van de Césars, de Franse filmprijzen. Amour van de Oostenrijkse cineast Michael Haneke mocht naar huis met meerdere beeldjes. De film won zowat elke belangrijke César: beste film, regie, hoofdacteur (de 81-jarige legende Jean-Louis Trintignant), hoofdactrice (de 85-jarige Emmanuelle Riva) en oorspronkelijk scenario.

Amour gaat over de door een beroerte van de vrouw. Deze stelt de liefde tussen een stel tachtigers op de proef. Sober, realistisch en door merg en been dat is Amour. Het is de onvoorwaardelijke liefde tussen twee mensen in alle schoonheid en pijn. De prijzenkast van Haneke en co kan nog uitgebreid worden. Zondagnacht zijn er immers de Oscars. Daar is Amour kanshebber in 5 categorieën.

Matthias Schoenaerts viel ook in de prijzen als “meilleur espoir masculin”, beste opkomende acteur. En dat is een heel mooi eerbetoon. Hij dankt de prijs aan zijn rol in De rouille et d’os van Jacques Audiard. De film werd gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne. Rouille won eerder op de avond ook de César voor de beste adaptatie. Nog een prijs was er voor de Belgen Stéphane Aubier en Vincent Patar. Zij maakten samen met de Fransman Benjamin Renner Ernest et Célestine. En dat was volgens de jury de beste animatiefilm van het jaar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.