Vijf weetjes over Disney’s Frozen

Disney

Voor hun 53ste tekenfilm putte Disney nog eens uit het mooie oeuvre van de Deense sprookjesverteller Andersen. Uitzonderlijk, want sinds The Little Mermaid hebben ze het werk van Andersen wat links laten liggen. En dat lijken ze bij Frozen ironisch genoeg ook te doen.

Speciaal voor de fans zetten we vijf weetjes voor jou op een rij.

1) Frozen is heel los gebaseerd op het bekende sprookje van Hans Christian Andersen.

De nieuwe Disney-film is dus los gebaseerd op het bekende sprookje van Hans Christian Andersen. En draait om Anna, die met behulp van onder andere een sneeuwman haar zus Elsa moet redden. Die heeft heel het land Arendelle met haar magische sneeuwkrachten in eeuwige winter gehuld. In de zomer dan nog!

In het origineel vertelt de sneeuwkoningin echter een heel ander verhaal. Kai en Gerda zijn twee onafscheidelijke kinderen, een jongen en een meisje. Kai krijgt een scherf van een mysterieuze spiegel, uiteraard gemaakt door trollen, in zijn hart en verandert van persoonlijkheid. Hij wordt agressiever en kwaadaardig en raakt in de ban van de sneeuwkoningin. Gerda onderneemt een lange reis en offert veel op om hem te redden.

Misschien een beetje een gemiste kans van Disney, want in dit beklijvende sprookje moet het meisje de jongen gaan redden. Zo’n soort verhaal lijkt perfect te passen in de nieuwe richting die Disney wil uitgaan met hun prinsessen, geprofileerd als sterke assertieve jongedames. Maar het is dus anders uitgedraaid, met meer liefdesperikelen en een rendier.

Disney

2) Disney gebruikte grensverleggende animatietechnieken om sneeuw en ijs zo echt mogelijk te laten lijken.

Als je een film over een sneeuwkoningin en eeuwige winter gaat maken, kan je natuurlijk niet zonder sneeuw. Omdat ze ontevreden waren met de huidige manier waarop sneeuw geanimeerd kon worden, creëerde het effects-team van Disney een geheel nieuw programma voor deze film, Matterhorn. Het programma past werkelijke fysicaregels toe om alles echt te doen lijken. Realistische sneeuw en gradaties in neerslag werden dus zorgvuldig uitgewerkt. Er zijn in deze film ook meer dan 2000 verschillende sneeuwvlokjes te zien, al valt dat moeilijk te verifiëren. Het animatieteam kreeg deskundige begeleiding van Dr. Ken Libbrecht, een sneeuwspecialist aan de universiteit CalTech.

Voor het ijspaleis van koningin Elsa zijn ze dan weer op prospectie getrokken naar Quebec. Daar verbleef het team lang tijd in een ijshotel. Omdat de film heel veel inspiratie haalde uit de cultuur en het landschap van Noorwegen, werden ook de Noorse gletsjers uitvoerig bestudeerd. Dit om een idee te krijgen hoe licht, vormen en patronen zich gedragen als ze door ijs heen gezien worden of als ze zelf bevroren zijn. Zo ontwierpen ze de decors met waarheidsgetrouwe precisie.

Disney

3) De cast kwam samen in de studio om het stemmenwerk in te spreken.

Het klinkt logisch, maar het is niet zo evident dat alle acteurs tegelijkertijd in de studio zitten om hun stem te lenen aan de personages. Wie de trailer heeft gezien weet echter al dat het stemmenwerk weer uitstekend is. Hoofdrolspelers Kristen Bell (Veronica Mars) en Idina Menzel (Rent, Enchanted) doken samen de studio in om hun dialogen 8 keer in te spreken, verspreid over 2 jaar. Het grote voordeel is dat dit het acteerwerk natuurlijker maakt, maar ook ruimte laat voor veel improvisatie. Iets waar acteur Josh Gad dankbaar gebruik van maakte. Hij speelt de komische sidekick Olaf, een sneeuwman met een obsessie voor de zomer. Om de bewegingen in de tekenfilm zo realistisch mogelijk te maken, werd de hulp van acteercoaches ingeroepen. Zij maakten de tekenaars attent op bepaalde trekjes en bewegingen van de cast, zodat die uiteindelijk geanimeerd in de tekenfilm zouden belanden.

4) Animatie-supervisor Lino Disavlo heeft al een klein relletje veroorzaakt voor Frozen.

Disney

Een tijdje geleden ontplofte het internet weer eens voor iets van niets. Lino Disavlo had in een interview met Fanvoice het volgende gezegd:

“Historically speaking, animating female characters are really, really difficult, ’cause they have to go through these range of emotions, but they’re very, very – you have to keep them pretty and they’re very sensitive to – you can get them off a model very quickly”

Feministen stopten even met bh’s te verbranden om Disavlo te berispen. Hij zou onrealistische verwachtingen creëren bij jonge meisjes over schoonheid en perfectie. Wat de man eigenlijk bedoelde is dat het moeilijk was om twee vrouwelijke personages te animeren die veel gelijkenissen hadden maar toch moesten verschillen van elkaar. En dat vrouwelijke personages moeilijker zijn om te animeren dan mannelijke personages. Wat niks nieuws is bij Disney. Hoewel alle Disneydames een beetje op elkaar lijken, zijn ze altijd al veel gedetailleerder geanimeerd geweest dan hun mannelijke tegenhangers.

5) Het kortfilmpje Get a Horse is voor een deel ingesproken door wijlen Walt Disney zelf.

Naar goede gewoonte beginnen Disneyfilms met een kort tekenfilmpje voor de hoofdfilm. Voor Frozen is dit Get a Horse, een mix van 2D en 3D animatie. Het filmpje draait rond Mickey Mouse die van zijn Steamboat Willie-wereldje in een 3D wereld getrapt wordt door de snode Peg-Leg Pete. Het filmpje is zowel met de hand als digitaal getekend. Maar om het helemaal authentiek te maken is alles wat Mickey Mouse zegt ingesproken door Walt Disney zelf. Regisseur Lauren McMullan en haar team kozen fragmenten uit een rijk gevuld archief en creëerden  zo een volledig authentieke Mickey Mouse. Met de stem van zijn geestelijke vader dus. Andere personages hebben ook flarden dialoog van ome Walt meegekregen, maar die zijn aangevuld met extra stemmenwerk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.