Weer een icoon gesneuveld: Joan Fontaine (1917 – 2013)

Selznick International Pictures

Selznick International Pictures

Hollywood verliest de laatste tijd een aantal van zijn iconen. Na Peter O’Toole is nu ook Joan Fontaine gestorven. Fontaine was één van Alfred Hitchcocks blonde babes en vooral gekend omwille van haar rollen in Rebecca en Suspicion. In haar leven werkte ze niet alleen in de filmindustrie van Hollywood, ze stond ook op Broadway en deed rollen voor televisie.

Haar carrière kende een moeilijke start en werd pas echt gelanceerd door haar rollen in de films van Hitchcock. In 1941 kreeg Fontaine een Oscar-nominatie voor haar rol in Rebecca. In 1942 werd ze opnieuw genomineerd als beste actrice voor haar rol in Suspicion. Deze keer had ze meer geluk en ging ze naar huis met een Oscar.  Enkele jaren later, in 1944, sleepte ze nog een derde nominatie als beste actrice in de wacht voor haar rol in The Constant Nymph.
Enkele van haar minder bekende, maar toch belangrijke rollen, kan je vinden in Jane Eyre (1944) waarin Fontaine het titelpersonage – uiteraard – Jane Eyre speelt. Haar tegenspeler was niemand minder dan Orson Welles. Ze speelde ook mee in Ivanhoe (1952) naast Robert en Elizabeth Taylor. Meer gewaagd, voornamelijk omwille van de suggestie van een interraciale relatie, was haar rol in Island in the Sun (1957). Fontaine heeft een indrukwekkend palmares bij elkaar geacteerd en moet dan ook niet onderdoen voor Peter O’Toole.
Joan Fontaine werd 96.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.