When was the last time you saw Bin Laden?

Universal Pictures

Tussen alle yihaa’s, woohoo’s en USA, USA’s door moet er in de VS minstens één welgemeende godverdomme geklonken hebben toen president Obama aankondigde dat Osama Bin Laden een kopje kleiner was gemaakt; uit de mond van regisseur Kathryn Bigelow. Niet omdat ze enige sympathie had voor zijne Baardigheid met het Opgeheven Vingertje, wel omdat ze op 2 mei 2011 al druk bezig was met de voorbereiding voor haar film over de jacht op Bin Laden. De dood van Hij-Die-Altijd-Voor-Een-Rotswand-Zit-Waar-Minstens-Eén-Kalasjnikov-Tegen-Staat stuurde Bigelow en haar scenarist Mark Boal terug naar de schrijftafel. De twee, die ook samen het Oscarwinnende The Hurt Locker maakten, zijn er gelukkig uit geraakt. En de eerste teaser van Zero Dark Thirty – soldatenslang voor 00:30 of beláchelijk vroeg – heeft net zijn kop opgestoken op wereldwijde web.

Veel toont die nog niet. Hell, je moet al hard je best doen om iemand van de cast te herkennen. Die loopt nochtans over van min of meer bekend volk: Joel Edgerton, Jessica Chastain, Chris Pratt, Kyle Chandler, Mark Strong, Jason Clarke en Scott Adkins. Wat wél overduidelijk is, is dat Bigelow opnieuw een hyperspannende en zeer intense toon hanteert.

Of Zero Dark Thirty ook effectief het waargebeurde verhaal van de “jacht”  – this is how it happens, bloklettert de teaser -, dan wel een aangedikte, met explosies en schietpartijen gekruide versie zal tonen, is niet helemaal duidelijk. Maar Bigelow komt nog altijd over als een erg integere regisseur met het hart op de juiste plaats en genoeg gezond verstand in haar bolleke. Ik durf er geld op te zetten dat in haar nieuwste de stars and stripes niet al té enthousiast zal wapperen.

En dat na het zien ervan iedereen de zaal uitkomt met klamme handjes en opgespannen bilspieren… . Zero Dark Thirty verschijnt eind dit jaar in de Amerikaanse zalen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.