Wie of wat is The Purge?

Universal Pictures

Universal Pictures

Wie of wat is The Purge? Alvast een van de lucratiefste filmprojecten van 2013. Pas twee dagen in de Amerikaanse zalen, en nu al het initiële budget van 3 miljoen tienvoudig terugverdiend. Met 36,4 miljoen dollar kwam The Purge op nummer 1 in de box-office afgelopen weekend. En ik die dacht dat het crisis was.

America, a nation reborn.  Unemployment  is at 1 %. Crime is at an all-time low. Because one night a year… all crime is legal.

Universal Pictures

Een utopisch Amerika anno 2022. Welvaart en welzijn heeft zijn prijs. Daarom laat de overheid een keer per jaar The Purge ingaan. Enter dystopie: twaalf uur lang geldt complete straffeloosheid. De burgers krijgen vrij spel om het donkere beest in zich los te laten als ultieme catharsis. Criminelen, moordenaars, plunderaars en verkrachters trekken massaal de straten in. De politie geeft geen gehoor aan de oproepen. Ziekenhuizen en nooddiensten nemen een snipperdag.Het gefortuneerde gezin Sandin heeft zich veilig verschanst in hun high-tech beveiligde villa. Die metalen deuren kunnen wel tegen een stootje toch? Buiten klinkt de noodkreet van een gewonde man. In een vlaag van ongezonde empathie zet zoon Charlie even de verstevigde poort open…

Our target for this year’s purge is hiding in your home.  You have one hour to find him and give him to us or we will kill all of you.  We will be coming in.

Universal Pictures

Wat volgt is een typisch gewelddadig staaltje “hoe ver gaat de mens om zich zelf en zijn naasten te beschermen als de wereld brandt?” Moet je bloed met bloed bestrijden? Een vraag die Sam Peckinpah met het rauwe Straw Dogs (in geen geval te verwarren met Rod Lurie’s remake uit 2011) al meesterlijk beantwoord heeft. Afgaande op de eerste recensies lijkt The Purge eerder op shockeffect dan op een uitgesponnen analyse van de condition humaine te mikken. Het Amerikaanse publiek lustte er afgelopen weekend in elk geval wel pap van.

Tonight allows people a release for all the hatred and violence that they keep up inside them.

Universal Pictures

Ethan Hawke neemt de rol van gezinshoofd James Sandin voor zijn rekening. In vrouwlief Mary herkent u Lena Headey (Queen Gorgo in 300). De standaard kroost bestaat uit ongehoorzame zoon Charlie (Max Burkholder) en  rebelse dochter Zoey (Adelaide Kane). De film werd geschreven en geregisseerd door James DeMonaco (bekend van zijn schrijfwerk voor The Negotiator). Jason Blum, de man achter het nare Paranormal Activity (nog zo’n onverwachte low-budget hit) en Insidious, tekende voor de productie. Een vervolg zit al in de pijplijn. Oh ja, wil iemand de mannen van de Amerikaanse punkrockband Bad Religion verwittigen dat de makers van The Purge met hun logo aan de haal zijn?

Een Belgische releasedatum is voorlopig nog niet bekend. Lang zal die wel niet uitblijven, nu de dollars gretig binnenstromen. In afwachting geef ik jullie alvast de trailer mee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.