Woody Allen doet ook de overstap

From Rome With Love

Paradiso

Bij Amazon Studios hebben ze net hun eerste twee Golden Globes binnengehaald voor de serie Transparent, maar hun ambitie reikt verder dan dat. Zo is vorige week bekend gemaakt dat ze een van Amerika’s meest legendarische filmmakers hebben binnengehaald om een nieuwe reeks te schrijven en te regisseren. Deze levende legende is Woody Allen.

En om even met de deur in huis te vallen: Woody Allen is een held! Dat even terzijde; de wereld van film en televisie is sterk aan het evolueren. Het onderscheid tussen het grote en kleine scherm is namelijk vervaagd. De tijd van dé grote Hollywoodsterren en de kleine tweederangs soapacteurs is voorbij. De grote budgetten bevinden zich niet alleen meer bij grote broer cinema, maar ook het kneusje genaamd televisie heeft aan een lange weg getimmerd om op gelijke hoogte te kunnen staan qua entertainmentgehalte.

Televisie is niet meer wat het geweest is… Het journaal, een quizformat hier en daar, aangevuld met wat informatieve reportages en een enkele soap – dat is wat onze grootouders verstonden onder het concept televisie. Een groot contrast dus met datgene wat we in deze tijd onder televisie verstaan, aangezien het is uitgegroeid tot een platform dat haarfijn is afgesteld op de persoonlijke voorkeur van de kijker. Wie televisie niet meer nodig heeft voor informatie, kan het nog steeds gebruiken ter ontspanning – een ontspanning die een ervaring tracht op te roepen gelijkaardig aan die van een goeie film in de cinema.

Voorbeelden van “filmische” televisieseries zijn er in overvloed. Denk maar aan The Sopranos, Breaking Bad, Game of Thrones of True Detective, of dichter bij huis De Parelvissers, Matroesjka’s, Quiz Me QuickZowel regisseurs als acteurs lijken zich niet meer enkel toe te willen spitsen op film of televisie. Deels omdat er ook effectief goede dingen gemaakt worden voor tv, maar ook (en dit is natuurlijk een kwestie van oorzaak én gevolg) omdat er steeds meer financiële middelen voorhanden zijn. Productiehuizen en streamingdiensten, zoals Netflix, pompen miljoenen in exclusieve producties om hun kijkersaantallen aan te spekken en de winstmarge te doen groeien. Eigen succesvolle producties dragen namelijk hun naambekendheid uit tot ver buiten de landsgrenzen, wat op zijn beurt weer een grotere achterban en spaarpot oplevert voor de volgende projecten die in de wachtrij staan. Wie bijvoorbeeld nog nooit van HBO’s Game of Thrones of zijn tegenhanger Marco Polo van Netflix gehoord heeft, zal zich waarschijnlijk de voorbije jaren onder een steen bevonden hebben.

Imagine Film Distribution

Imagine Film Distribution

Dit even terzijde; Woody Allen is een held! De reden is simpel: omdat de ondertussen 79-jarige regisseur reeds sinds 1979 elk jaar minstens een film voor het bioscoopscherm heeft afgeleverd. Bijgevolg heeft hij een oeuvre van circa 50 langspeelfilms opgebouwd, met daaronder verscheidene klassiekers zoals Annie Hall, Manhattan en Stardust Memories! En alsof dat nog niet voldoende is, zal Allen vanaf 2016 ook nog eens het kleine scherm veroveren. Op vraag van Amazon Studios zal hij exclusief voor hen zijn eigen televisiereeks schrijven en regisseren. Hoe het project zal heten en wie erin zal meespelen, is nog niet gekend. De routinier heeft immers eerst nog dringendere zaken af te werken wil hij zijn traditie van een film per jaar hooghouden. In 2015 zal dat weer een “Woody Allen-achtige” film zijn met ditmaal Joaquin Phoenix en Emma Stone in de hoofdrol van een eveneens nog naamloze prent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.