X-Men: Apocalypse – de tweet van de dag

20th Century Fox

20th Century Fox

Amerika, 6 december 2013, 2:52 AM. Een veertiger tokkelt nonchalant enkele woorden in op zijn smartphone en drukt op ‘Tweet’. Een schijnbaar onschuldige handeling. Met grote betekenis. Want de man in kwestie is Bryan Singer. De regisseur die momenteel met het overambitieuze Days of Future Past alweer aan zijn derde X-Men-film toe is. En niet zijn laatste, als we zijn Twitteraccount mogen geloven.

#Xmen #Apocalypse 2016!

Twee hashtags en een jaartal. Meer had Singer niet nodig voor zijn tweet van de dag. Het doet wat denken aan wat Warner Bros. afgelopen zomer op de Comic-Con deed. Één specifiek zinnetje uit Frank Millers The Dark Knight Returns declameren en de zaal leek wel de front row van een One Direction concert.

I want you to remember my hand… at your throat… I want you to remember… The one man who beat you…

Ook Singers tweet is niet zomaar een klein bommetje. Eerder een joekel van het formaat dat Hugh Jackman in de openingsscène van The Wolverine op zijn dak kreeg. Apocalypse is de naam van dé oermutant die op tijd en stond mayhem in het X-Men-universum komt zaaien.

20th Century Fox

Sommige fans, incl. jullie extatische dienaar, denken zelfs dat Singer op het zeer gesmaakte Age of Apocalypse-verhaal uit 1995-1996 doelt. Een alternatieve verhaallijn waarin Professor X vroegtijdig het loodje legt na een uit de hand gelopen tijdreis.

Wanneer later Apocalypse zijn opwachting maakt, is het uitgerekend Magneto die de handschoen op neemt als goedhartige mutantenleider. Bij dit alles had  een zekere Bishop een niet onbelangrijk aandeel.

Having a glimpse into the past…

Is het toeval dat uitgerekend dit personage (een rol voor de aimabele fransoos Omar Sy) een van de nieuwkomers in X-Men: Days of Future Past is? Nota bene een film waar tijdreizen centraal staat? Of hoe enkele welgemikte woorden legers comicfans tot waanzin kunnen drijven.

De toekomst van de superheldenfilm

Singers fel besproken tweet illustreert treffend dat superheldenfilms nog lang niet aan hun hoogtepunt toe zijn. Het genre blijft de ene interessante ontwikkeling na de andere opgooien. Wie had tien jaar geleden durven voorspellen dat een personage als Ant-Man ooit — 31 mei 2015! —zijn eigen film zou krijgen?

Ondertussen kleuren de gevestigde franchises steeds verder buiten de vertrouwde lijntjes van de standaard origin story. Neem nu Spider-Man. Dat hij een ouderloos weesje is, weet zelfs mijn grootje. Maar waarom zijn ouwelui precies van de aardbol moesten verdwijnen? De trailer The Amazing Spider-Man 2 suggereert best al wat.

Warner Bros.

Regisseurs zijn niet te beroerd om zich dieper in de comics onder te dompelen. Filmmakers baseerden zich natuurlijk altijd al op bestaande verhaallijnen, maar hun oog voor detail was er niet altijd naar. De laatste jaren geven ze eindelijk meer aandacht voor de gelaagdheid van de stripmakers.

The Dark Knight Rises refereerde duidelijk naar de DC Comic Knightfall, waar Bane Batmans ruggengraat brak. Aan de fles zat Tony Stark nog niet in Iron Man 3, maar zijn angstaanvallen alluderen toch mooi naar het klassieke Demon in a Bottle-verhaal.

Door steeds intensiever en inventiever met het stripmateriaal om te gaan, weten regisseurs onderhand perfect hoe ze de fans moeten teasen. Zoals Singer demonstreerde met zijn Apocalypse-tweet. Easy money zal ook wel een belangrijke rol hebben, maar toch. Als diehard comicfan, krijg je de indruk dat filmmakers écht wel om je geliefde stripblaadjes geven. Dat is maar best ook. Want onze innerlijke Incredible Hulk wil je niet bepaald boos maken.

X-Men: Days of Future Past loopt vanaf 21 mei 2014 in de Belgische zalen. X-Men: Apocalypse volgt op 27 mei 2016.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.